Koncert za pamćenje uz Aleksandra Markovića i Jasminku Stančul

25.11.2022.

13:45

Autor: HRT

Jasminka Stančul, Aleksandar Marković, Simfonijski orkestar HRT-a

Jasminka Stančul, Aleksandar Marković, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 25. studenoga 2022. – Simfonijski orkestar HRT-a sinoć je održao svoj drugi koncert u Majstorskom ciklusu. Brojna publika pohrlila je u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog kako bi doživjela nastup maestra Aleksandra Markovića i pijanistice Jasminke Stančul u pažljivo izbalansiranom programu djela Jeana Sibeliusa, Felixa Mendelssohna-Bartholdyja i Ludwiga van Beethovena.

Posljednja simfonijska pjesma, Tapiola, Jeana Sibeliusa, programno djelo koje oslikava mračne, demonske sjeverne šume, svojevrsni je kontrast energiji i moćnom pokretu Pete simfonije Ludwiga van Beethovena, idealu glazbenog apsoluta. U središtu programa smjestio se melodiozni, lirski Drugi koncert za klavir i orkestar Felixa Mendelssohna.


Jasminka Stančul, rođena u Subotici, živi u Beču, te vodi svjetsku karijeru koncertne pijanistice te pedagoginje na sveučilištima u Beču i Ljubljani. U Zagrebu, kako kaže, nije nastupala možda i više od dvadeset godina.


„Veliko mi je zadovoljstvo da poslije dugo vremena opet nastupam u Zagrebu. Zadovoljstvo mi je što sviram s radijskim orkestrom, vidim da ima puno mladih, novih članova što je jako lijepo. S maestrom Markovićem sam već toliko puno radila da je to pravo partnerstvo i svaki put iznova veliko zadovoljstvo. Mendelssohnov Koncert br. 2 se rijetko izvodi, puno rjeđe nego njegov puno poznatiji i možda briljantniji Prvi klavirski koncert. Drugi koncert je napisan na bračnom putovanju, neposredno nakon što se oženio, i to se negdje i čuje, jer sadrži toliko puno emocija, naročito u drugom stavku, što je vrlo duboko i intimno, i forma mu je, u odnosu na prvi koncert, zrelija i veća. Ovaj koncert sa zadovoljstvom sviram svugdje“, rekla je Jasminka Stančul za HRT-a. Njezinu sjajnu interpretaciju toga djela publika je ispratila dugim ovacijama kojima je pijanistica odazvala temperamentnim dodatkom: jednom od Studija za klavir Borisa Papandopula, potaknuvši još veće odobravanje.


Suradnja Simfonijskog orkestra HRT-a i maestra Aleksandra Markovića traje od 2009. godine kada je prvi put gostovao u Majstorskom ciklusu. Od tada se nanizalo puno zajedničkih projekata: koncerata u sezoni, gostovanja, snimanja, gotovo svake godine barem jedan.


„Gledam na našu suradnju i na projekte kao na neki ritual koji je meni postao vrlo prirodna stvar. Uvijek se radujem dolasku u Zagreb i radu s Orkestrom, imam prijatelje ovdje, lijepa iskustva, tako da mi je Zagreb uvijek svijetla točka na mapi moje sezone. Orkestar je u dobroj formi – toliko ih dobro znam, naravno ima tu uvijek novih svirača, što je lijepo, orkestar se pomlađuje i raste, ali uvijek znam sa čime raspolažem i što mogu od njih dobiti. Uvijek je proces sličan: mi uvijek moramo proći kroz neku vrstu kaljenja da bi došli do rezultata, uhvatimo se u koštac s programom dok ga ne izradimo i onda iziđemo na koncert“, rekao je maestro Marković uoči nastupa.


Od ove sezone glavni gostujući dirigent orkestra Sinfonia Varsovia, a od prošle šef dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Novom Sadu, u Zagreb uvijek stiže s pomno osmišljenim programima. Tako je Mendelssohnov Drugi klavirski koncert uokvirio suzdržanim, ali turbulentnim izrazom Sibeliusove simfonijske pjesme Tapiola, te repertoarnim gigantom, Petom simfonijom Ludwiga van Beethovena. Koliko je Sibelius svojevrsni izazov za slušatelje, toliko organsko jedinstvo i emocionalni naboj koji oslobađa svaka vrhunska izvedba Pete simfonije nesumnjivo predstavlja neposredno i katarzično iskustvo na zadovoljstvo i izvođača i publike.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi te u Slušaonica Hrvatskoga radija.


Isti program, maestro Aleksandar Marković, pijanistica Jasminka Stančul i Simfonijski orkestar HRT-a izvode 28. studenoga na gostovanju u Villachu u Austriji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!