Koncertantne i simfonijske senzacije za početak sezone Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a

15.10.2021.

13:00

Autor: HRT

Aleksandra Dovgan, Philipp von Steinaecker

Aleksandra Dovgan, Philipp von Steinaecker

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 15. listopada 2021. – Sinoćnjim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Simfonijski orkestar HRT-a počeo je novu sezonu svojega Majstorskog ciklusa. 'Pijanistička senzacija' – mlada, četrnaestogodišnja, iznimno talentirana pijanistica Aleksandra Dovgan bila je gošća Simfonijskog orkestra HRT-a, a kao solist nastupio je i violončelist Branimir Pustički. Program je predvodio Philipp von Steinaecker, maestro kojega se sjećamo s prošlogodišnjeg spektakularnog otvorenja sezone ciklusa Kanconijer kada je predvodio izvedbu Druge simfonije Gustava Mahlera. 

„Susreo sam se sa Simfonijskim orkestrom HRT-a prošle godine kada smo izvodili Mahlerovu Simfoniju Uskrsnuća. Još od tada veselim se našoj budućoj suradnji i drago mi je da se sada realizirala. Imamo prekrasan program s djelom jednog od doajena hrvatske glazbe, Rubena Radice, kao i Beethovenov Treći klavirski koncert u kojemu nastupa moja mlada prijateljica, nevjerojatno talentirana Aleksandra Dovgan. Zaključit ćemo večer s Brucknerovom monumentalnom Četvrtom simfonijom. Njegova glazba jedna je od mojih najranijih glazbenih ljubavi i jedan od razloga zašto sam uopće htio postati glazbenik. Izvoditi tu Simfoniju u rijetko izvođenoj trećoj verziji je privilegija i radost, i ne mogu dočekati da podijelim to duboko dirljivo i duhovno ispunjavajuće iskustvo s glazbenicima i publikom“, bio je iskren maestro Steinaecker uoči koncerta.


Četvrta simfonija Antona Brucknera zauzela je drugi dio koncerta. Prvi dio je počeo sjećanjem na skladatelja i akademika, dugogodišnjeg profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Rubena Radicu, preminulog 28. srpnja ove godine, koji se svojim djelovanjem svrstao među najistaknutije skladatelje avangarde hrvatske glazbe 20. stoljeća. Concerto abbreviato njegovo je ranije djelo, nastalo 1960., s podnaslovom 'za orkestar i obligatni violončelo'. Kao solist na violončelu – ujedno jedinom gudačkom instrumentu u sastavu za ovo djelo kojim dominiraju puhači – istaknuo se solo violončelist Simfonijskog orkestra HRT-a Branimir Pustički, iskusan tumač partitura za violončelo i orkestar suvremenih hrvatskih autora, kojih je više i snimio za arhiv HRT-a.


Aleksandra Dovgan, rođena 2007. godine u Moskvi, školuje se na Centralnoj glazbenoj školi Moskovskog državnog konzervatorija, te već nekoliko godina svojim talentom osvaja nagrade i svjetske pozornice. U Zagrebu je zablistala izvedbom Trećeg koncerta za klavir i orkestar u c-molu, op. 37 Ludwiga van Beethovena, koliko zahtjevnog toliko i atraktivnog djela kompleksno isprepletenih odnosa solističkog instrumenta i orkestra.


„Sretna sam, prvi sam put u Zagrebu i bilo mi je važno svirati ovaj koncert s maestrom i vašim orkestrom. Osjećala sam se ugodno s orkestrom na pozornici, jer su mi dali veliku podršku. Važno mi je svirati i učiti u školi da bih naučila još više o klaviru“, otkrila je sinoć za Vijesti iz kulture.


Na ovacije iz publike, mlada pijanistica odazvala se izvedbom posljednjeg stavka iz Beethovenove Sonate op. 31, br. 2.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi i Slušaonici Hrvatskoga radija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!