14:37 / 08.10.2021.

Autor: HRT

Koncertom finalistica uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Uroša Lajovica završeno 12. Međunarodno violinističko natjecanje "Vaclav Huml"

Amia Janicki, Uroš Lajovic i Simfonijski orkestar HRT-a

Amia Janicki, Uroš Lajovic i Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Damil Kalogjera / Natjecanje "Vaclav Huml"

12. Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml završeno je u četvrtak, 7. listopada 2021. koncertom u sjećanje na nedavno preminulog Zlatka Stahuljaka, koji je 1977. utemeljio natjecanje. Dvije finalistice – japansku violinisticu Eimi Wakui i austrijsko-švicarsku violinisticu Amiu Janicki - pratio je pratio Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Uroša Lajovica.

Na programu su bili Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 77 Johannesa Brahmsa u izvedbi Eimi Wakui i Koncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 47 Jeana Sibeliusa u izvedbi Amie Janicki. Pobjednicom je proglašena Amia Janicki  te joj je dodijeljena prva nagrada koja nosi ime Zlatka Balokovića. Zahvaljujući tome, Aniu Janicki očekuje i nastup uz Simfonijski orkestar HRT-a u jednoj od narednih sezona.

Žiri Natjecanja djelovao je u sastavu: Viktor Tretiyakov (Rusija, predsjednik / online), Erich Höbarth (Austrija), Goran Končar (Hrvatska), Anđelko Krpan (Hrvatska), Ruta Lipinaitytė (Litva), Leonid Sorokow (Austrija), Jan Talich (Češka) i Pavel Vernikov (Rusija / Švicarska).


Prema njihovoj odluci nagrađeni su:

1. nagrada Zlatko Baloković: Amia Janicki (Austrija / Švicarska)

2. nagrada: Eimi Wakui (Japan)

3. nagrada nije dodijeljena

4. nagrada: Kaewon Ma (Južna Koreja), On-You Kim (Južna Koreja)

5. nagrada: Ivan Graziani (Hrvatska)

6. nagrada: Cornelia Machuletz (Njemačka)


Više informacija...


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!