11:43 / 14.12.2018.

Autor: M.Š./HRT

Krylov i Dindo osvojili Lisinski

Sergej Krylov i Enrico Dindo ispred Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Sergej Krylov i Enrico Dindo ispred Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Sinoć je u Majstorskom ciklusu Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Enrica Dinda, ugostio nadaleko poznatog ruskog violinistu Sergeja Krylova.
Sinoć je u svom koncertnom Majstorskom ciklusu Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom svog šefa dirigenta Enrica Dinda, ugostio nadaleko poznatog ruskog violinistu Sergeja Krylova.
Bila je ovo prva suradnja Sergeja Krylova sa Simfonijskom orkestrom HRT-a, a u Zagreb je stigao na poziv maestra Dinda, kolege sa Sveučilišta za glazbu i umjetnost u Luganu. Ovo je prvi put da surađujem sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i iznimno mi je ugodno. S njima svirati pravo je  zadovoljstvo. Posebno bih istaknuo da je ovo moja prva suradnja s dirigentom Enricom Dindom, sjajnim violončelistom, mojim kolegom i glazbenim prijateljem. Veoma sam sretan i ponosan što večeras zajedno sviramo,  kazao je za HRT. Krylov i Dindo znaju se niz godina, često su do sada svirali zajedno, no sinoć prvi puta kao dirigent i solist. Prije puno godina (1996.) čak smo snimili i kompaktnu ploču, otkrio je u razgovoru s Gordanom Krpan za Hrvatski radio. Krylov je rođen u obitelji glazbenika, a otac Alexander bio je graditelj violina. Sviram na njegovom glazbalu iz 1994. koje je napravio upravo za mene,  pohvalio se.

Na programu je bio Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog, jedan od najpoznatijih violinskih koncerta koji je istinski izazov glazbenicima diljem svijeta. Sergej Kyrilov svojom interpretacijom pokazao je i zašto je tome tako. Energičnim muziciranjem punim emocija te čistim tonom Krylov je osvojio mnogobrojnu publiku koju je za topli i dugotrajni pljesak nagradio, kako su mnogi nakon koncerta kazali, savršenom izvedbom Paganinijevog Caprica br. 24, za koju je dobio dodatne ovacije.
 
Program koncerta sinoć je maestro Dindo uokvirio zvucima svoje domovine Italije, odajući počast sunarodnjaku Gioachinu Rossiniju na 150. obljetnicu njegove smrti. Uvertira operi Talijanka u Alžiru donijela je tipičnu Rossinijevu mladenačku prštavu energičnost, a suita Fantastični bazar  koju je prema Rossinijevim klavirskim djelima skladao Ottorino Respighi, njegova kasna djela. Simfonijski orkestar na čelu s maestrom Dindom sinoć su izvedbom oba djela razgalili publiku koja je sa smiješkom na usnama napustila koncertnu dvoranu Lisinski.

Izravni radijski prijenos, urednice Gordane Krpan, mogao se slušati na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge. Tijekom stanke slušatelji su mogli čuti razgovor s maestrom Dindom i Sergejom Krylovim. Radijsku snimku poslušajte u Slušaonici Hrvatskog radija.

Televizijsku snimku urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći ćete pogledati na Trećem programu HRT-a (HRT – HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranom za klasičnu glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!