Matko Brekalo dobitnik je Nagrade Stjepan Šulek za skladbu "Gaul" koju je praizveo Simfonijski orkestar HRT-a

19.01.2022.

12:16

Autor: HRT/HDS

Marko Brekalo i Dražen Ilinčić na koncertu 29. 05. 2021.

Marko Brekalo i Dražen Ilinčić na koncertu 29. 05. 2021.

Foto: Marija Štilinović / HRT

Skladatelj Matko Brekalo dobitnik je Nagrade Stjepan Šulek za skladateljsko djelo za 2021. godinu. Riječ je o skladbi Gaul za simfonijski orkestar koju je praizveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Yalde Zamani na koncertu iz Majstorskog ciklusa u sklopu 31. Muzičkog biennala Zagreb, 29. svibnja 2021. u Maloj dvorani Doma sportova. Skladba je nastala na narudžbu 31. MBZ-a.  

Nagrada Stjepan Šulek dodjeljuje se skladateljima / skladateljicama do 36 godina starosti, i to za prvu izvedbu novoga djela u posljednje dvije godine. Nagradu dodjeljuje Fond Stjepan Šulek od 1993. godine, oživotvorujući posljednju Šulekovu želju da se na prikladan način podrže naši mladi, perspektivni skladatelji i violinisti. Nagrada se dodjeljuje svake godine naizmjenično jednom od njih i simbolično je povezana s dvije značajne Šulekove djelatnosti.


Matko Brekalo, rođen 1993., školovan u rodnom Osijeku i na konzervatorijima Franz Schubert i Richard Wagner u Beču, surađuje s nizom renomiranih hrvatskih i inozemnih glazbenika i ansambala (Günther Zechberger, Krunoslav Babić, Ratko Vojtek, ansambli pre-art, Con Tempora i Chromoson, Tiroler Ensemble für Neue Musik, Zagrebački ansambl flauta, Simfonijski orkestar HRT-a). Bavi se i organizacijom te produciranjem umjetničkih događaja, pedagoškim radom te poduzetništvom u diskografiji. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i potpore iz Fonda Rudolf i Margita Matz Hrvatskog društva skladatelja, a sada i Nagrade Stjepan Šulek. Za 2021. godinu, između 16 prijavljenih skladbi, odlučivao je stručni žiri u sastavu prof. Haris Nonveiller, predsjednik, akademik Zoran Juranić, prof. Olja Jelaska, prof. Krešimir Seletković i prof. Ivan Josip Skender, te je Upravnom odboru Fonda Stjepan Šulek za nagradu predložio skladbu Gaul.


U povodu praizvedbe skladbe na 31. MBZ-u 2021., skladatelj je zapisao: „Skladba Gaul idejno je nastala pod utjecajem tematike koja nam je zadana od organizatora, s obzirom na suradnju MBZ-a s Francuskim institutom koji ove godine slavi stoti rođendan. U samom je nazivu skladbe jasno da se radi o inspiraciji koja dolazi iz nekih davnih, antičkih vremena. Riječ je o mističnoj civilizaciji koja je obitavala diljem Europe, a tako i na teritoriju Francuske. Na istu tematiku snažno me potaknulo i gledanje TV serije Barbarians, koja se bavi tematikom vezanom uz posljednje dane galske kulture i njihova sraza s Rimskim Carstvom.


Čitajući o toj, kao što je već rečeno, u prvome redu iznimno mističnoj kulturi, odlučio sam one osjećaje koji su u meni potaknuti raznim izvorima informacija koje sam prikupljao tijekom istraživanja prenijeti kroz suvremenu zvučnu sliku. Iz svega navedenog proizašla je četverodijelna struktura ovog simfonijskog djela koje se temelji na zvukovnim pejzažima mističnosti, barbarstva, rituala i sveopćeg plemenskog ratnog sukoba koji se konstantno prožima u svim galskim kulturama.“ (M. Brekalo)


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!