17:31 / 01.10.2018.

Autor: HRT

"Misa" Leonarda Bernsteina i u ciklusu "Lisinski subotom"

Foto: Paul de Hueck

Foto: Paul de Hueck

Foto: - / -

U subotu, 20. listopada, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, nakon ciklusa Kanconijer, nastupit će i u ciklusu Lisinski subotom u još jednoj izvedbi "Mise" Leonarda Bernsteina u povodu 100. obljetnice njegova rođenja.

Subota, 20. listopada 2018. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Zbor HNK-a u Zagrebu
Zbor Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija
Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija

John Axelrod, dirigent
Jubilant Sykes, bariton

Leonard Bernstein: Misa

Što se događa kada nas sustavi iznevjere, od državnog vodstva preko vjerskih institucija do vlastitih uvjerenja? To je pitanje koje postavlja Misa Leonarda Bernsteina, istražujući što se događa kada društvo iskusi kolektivnu krizu. Spektakularno djelo praizvedeno je 1971. u povodu otvorenja novosagrađenog Kennedy Centra u Washingtonu Iako je za uglazbljenje izabrao tekst katoličke mise, odajući tako počast J. F. Kennedyju kao prvome američkome katoličkom predsjedniku, Bernstein je uključio i židovske molitve te nove stihove na engleskom jeziku (vlastite, Stephena Schwartza i Paula Simona), kombinirajući u glazbi klasiku, pop, jazz, rock... U postkenedijevskom SAD-u, djelo je izazvalo mnogobrojne proturječnosti. Može li ostaviti jednako snažan dojam i na suvremenu publiku, otkrit će nam ova prva hrvatska produkcija, koja udružuje nekoliko ansambala, među kojima i dva HRT-ova, i to pod vodstvom Teksašanina Johna Axelroda. Član rock-banda, skaut rock talenata, direktor tvrtke u Nappa Valleyju – sve je to radio prije nego što se posvetio dirigiranju. Danas umjetnički i glazbeni direktor Kraljevskoga simfonijskog orkestra Seville, ekskluzivnim nastupima u Zagrebu i zatim u Düsseldorfu, Axelrod obilježava stogodišnjicu rođenja svojega prvog učitelja dirigiranja – Leonarda Bernsteina.

Više informacija...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!