Opera pod zvijezdama otvorila Sunčanu stranu Prisavlja

13:01 / 22.06.2022.

Autor: HRT

Opera pod zvijezdama

Opera pod zvijezdama

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 22. lipnja 2022. – Sinoć, na Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta, Hrvatska radiotelevizija ponovno je otvorila svoje dvorište – Sunčanu stranu Prisavlja - za sve željne opuštenog uživanja u muziciranju na otvorenome. Sunčana strana Prisavlja počela je Operom pod zvijezdama, programom koji je odavno postao zaštitni znak klasike na HTV-u, gala koncertom čija se dugogodišnja tradicija obnavlja upravo na Prisavlju. Kako tradicija nalaže, omiljene operne ulomke izvodili su vrhunski vokalni solisti: oni koji nižu uspjehe na svjetskim pozornicama – sopranistica Lana Kos, mezzosopranistica Jelena Kordić i bas Ante Jerkunica - te mlade snage čije vrijeme nesumnjivo dolazi – sopranistica Darija Auguštan i tenor Filip Filipović. Dakako, uz njih su na pozornici bili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, a predvodio ih je maestro Ivo Lipanović. Posebnu dimenziju koncertu dao je voditelj programa, osoba zbog koje su mnogi ostali i postali ljubitelji opere, Dražen Siriščević.

Opera pod zvijezdama uvijek je bila bazirana na vrhunskim pjevačima, prije svega hrvatskim, no bilo je tu i jako puno uglednih gostiju iz inozemstva. Mi sada imamo jako lijepu reprezentaciju pjevača“, rekao je maestro Ivo Lipanović prisjetivši se i početaka projekta: „Svoju prvu Operu pod zvijezdama dirigirao sam 2006. godine, nakon maestra Vjekoslava Šuteja koji je Operu pod zvijezdama pokrenuo s Draženom Siriščevićem i ravnateljem ondašnje Glazbene proizvodnje HRT-a, Josipom Guberinom. Bio je to hvalevrijedan projekt na Šalati, i evo prošlo je dvadeset godina od tada“.


Najljepše arije, dueti, zborovi, uvertire i intermezza probrani iz opera ono su što nalaže program Opere pod zvijezdama, a sinoć su se mogle čuti blistave izvedbe iz remek-djela Mihaila Glinke, Camillea Saint-Säensa, Jacquesa Offenbacha, Otta Nicolaia, Giacoma Puccinija i Giuseppea Verdija. Za sam kraj koncerta, glazbenici su odaslali lijepu poruku o zajedništvu i toleranciji, izvevši Imagine Johna Lennona.


Sunčana strana Prisavlja je pravi pokazatelj snage i moći javnog medijskog servisa; gotovo cijela naša kuća je uključena i angažirana oko ovoga projekta. Ono što mene veseli je da će svi naši ansambli, i Simfonijski orkestar, i Jazz orkestar, i Tamburaški orkestar i Zbor HRT-a, dobiti svoje mjesto na ovoj pozornici – oni su na neki način i domaćini, kućni glazbenici“, rekla je rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a, u sklopu koje djeluju spomenuti ansambli, Ivana Kocelj.


Sinoć započeta Sunčana strana Prisavlja ove godine odvijat će se u dva bloka: prvi je krajem lipnja i početkom srpnja, a drugi krajem kolovoza i počekom rujna. Koncerti se nastavljaju 24. lipnja nastupom Jazz orkestra HRT-a s programom posvećenim Indexima, potom slijedi Noć mjuzikla 29. lipnja, Plesnjak na Prisavlju 6. srpnja i Starogradske pjesme, uz Tamburaški orkestar HRT-a, 11. srpnja. Ulaz je slobodan uz prijavu na obrazac koji možete pronaći OVDJE.


Sinoćnji koncert se, osim uživo, mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije i Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!