13:03 / 06.04.2018.

Autor: M.Š./HRT

Oratorij za sva vremena

Nuria Rial, Sonja Runje, Tomislav Fačini, Robert Bartneck i Matija Meić ispred Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Nuria Rial, Sonja Runje, Tomislav Fačini, Robert Bartneck i Matija Meić ispred Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

U ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a sinoć je u KD Vatroslav Lisinski izveden veličanstveni oratorij baroknog majstora Georga Friedricha Händela – Mesija.
U ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) sinoć je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski izveden veličanstveni oratorij baroknog majstora Georga Friedricha Händela – Mesija.

Iako se Händelov Mesija  tradicionalno vezuje uz korizmeno vrijeme, taj oratorij prikladan je za svako vrijeme. A to što se već gotovo 280 godina kontinuirano izvodi pokazuje i da je pravi klasični evergreen, svevremenski klasični hit. Prvi je dio oratorija posvećen misterijima adventa i Božića, drugi se bavi mukom i tematski pripada korizmi, a treći je usko vezan uz uskrsnuće. Händelov Mesija netipičan je za žanr engleskog oratorija koji je uvelike oblikovao sam Händel, a time i za cjelokupni opus svojega stvaraoca. Ovaj oratorij svojim univerzalnim karakterom i izravnom ekspresijom još do 1708. djeluje na ljude svih generacija i vjeroispovijesti. Bilo je tako i sinoć na izvedbi ovog monumentalnog djela u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a.  

Pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija uz ansamble HRT-a nastupili su Nuria Rial, sopran, Sonja Runje, mezzosopran, Robert Bartneck, tenor i bas-bariton Matija Meić zamijenivši najavljenog Krešimira Stražanaca koji je morao odustati zbog bolesti. Händel je Mesiju napisao za prilično skroman vokalni i instrumentalni sastav, uz niz mogućnosti izbora u pojedinim točkama, pa su se tijekom vremena javljale se razne verzije u kojima je sastav narastao do grandioznih razmjera. Stoga je prava rijetkost čuti izvedbu blisku originalu, kakvu su sinoć izveli solisti te Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Fačinija.

Međunarodna solistička postava sjajnih vokalnih umjetnika, specijaliziranih upravo za barokni repertoar osigurala je sinoć svim posjetiteljima Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, ali i slušateljima izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3), pravu baroknu poslasticu i više nego prigodnu za uskrsno vrijeme.

Sopranistica Nuria Rial koja nastupa uz najprestižnije ansamble među kojima su Concerto Köln, The English Concert, Il Giardino Armonico i Les Musiciens du Louvre. Naša svestrana mlada mezzosopranistica Sonja Runje redovito surađuje s ansamblima za ranu glazbu kao što su Hrvatski barokni ansambl, Antiphonus i Minstrel. Tenor Robert Bartneck se dokazao osobito u izvedbama Bachovih i Händelovih djela, a mladi bas-bariton Matija Meić se usavršava u Beču u području lieda i oratorija. Ta činjenica, kao i to da Mesiju ima na svom repertoar bila je presudna okolnost koja ga je sinoć dovela na pozornicu Lisinskog na kojoj je pokazao sav svoj raskošan talent.

Veseli me naša prva suradnja, pogotovo zato što radimo na ovakvom divnom djelu, dramatičnom, a opet radosnom, u ovo vrijeme Uskrsa koje je iza nas,  istaknula je sopranistica Nuria Rial, a tenor Robert Bartneck je dodao: Ovo je poseban oratorij, u usporedbi s njegovim ostalim djelima - koja su izrazito dramatična, ovaj je topliji i drago mi je što ga izvodimo u dvorani Lisinski - jer je zvuk poseban.

Snimku koncerta urednice Marije Ramljak i redatelja Miljenka Bukovčana, svi koji su propustili koncert,  moći će pogledati na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi u terminu rezerviranom za klasičnu glazbu na blagdan Duhova, u nedjelju, 20. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!