19:05 / 13.11.2018.

Autor: M.Š./HRT

Simfoničari HRT-a i maestro Bjelinski održali sat glazbenog u Lisinskom

Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Alan Bjelinski u KD Lisinski (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Alan Bjelinski u KD Lisinski (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Bjelinski održali su 'sat glazbenog' u KD Lisinski na prvim koncertima iz Ciklusa koncerata za mladu publiku Hrvatske glazbene mladeži.
Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) i maestro Alan Bjelinski održali sat glazbenog odgoja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski na prvim koncertima iz edukativnog Ciklusa koncerata za mladu publiku Hrvatske glazbene mladeži (HGM).

Nije to prva suradnja HGM-a i HRT-a u organizaciji edukativnih koncerta. Nakon što su mladi posjetitelji koncertne dvorane mogli upoznati orkestar, naučiti što filmu znači glazba, doznati koje su sve životinje potaknule skladatelje da ih opišu glazbom, kako se na scenu postavlja opera, i to Mozartova Čarobna frula, te upoznati povijest glazbe od klasike do jazza, ove godine su školarci uz pomoć maestra Alana Bjelinskog i Simfonijskog orekstra HRT-a, skenirali orkestar te upoznali kako pojedine skupine instrumenata doprinose raskošnoj zvučnoj slici jednog velikog orkestra.

Djelo kojim su mladi slušatelji spoznavali važnost različitih instrumenata u orkestru bilo je Slike s izložbe (Kartinki s vystavki). Taj popularni ciklus minijatura za glasovir, nadahnut crtežima i akvarelima Victora Hartmanna,  Modest Petrovič Musorgski skladao je 1874. A blještava orkestracija Mauricea Ravela (1922.) postala je sastavnim dijelom svjetskog simfonijskog repertoara.

Zbog velikog interesa održana su dva koncerta, a onaj drugi zabilježile su i kamere HRT-a. Snimka urednice Marije Ramljak i redatelja Miljenka Bukovčana moći će se pogledati na HRT-u u jednom od termina rezerviranim za djecu i mlade.

Na kraju oba koncerta djeca su, kao i svaki puta do sada, imala priliku dirigirati orkestrom zajedno s maestrom Bjelinskim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!