Simfonijski orkestar HRT-a otvorio svoju obljetničku sezonu

12:48 / 20.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Simfonijski orkestar HRT-a (Foto: Dinko Bažulić)

Simfonijski orkestar HRT-a (Foto: Dinko Bažulić)

Foto: - / HRT

Sinoć je u KD Vatroslav Lisinski Simfonijski orkestar HRT-a održao prvi od 11 koncerata ovosezonskog Majstorskog ciklusa. Koncertom je obilježena 90. obljetnica ansambla.
Sinoć je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) održao prvi od jedanaest koncerata ovosezonskog Majstorskog ciklusa. Koncertom je obilježena 90. obljetnica ansambla.

Simfonijski orkestar HRT-a utemeljen je samo tri godine nakon pokretanja Radiostanice Zagreb, 1929. godine. Iz skromnog sastava tog radijskog orkestra izrastao je u današnji Simfonijski orkestar HRT-a. Prvi javni koncert uz nazočnost publike te u velikom, profesionalnom sastavu održan je 8. rujna 1942. u zagrebačkoj katedrali. Nastupili su sa Zborom tadašnje radiostanice uz izravni radijski prijenos, pod vodstvom Lovre pl. Matačića i otvorili svoj prvi koncertni ciklus ikada.   

Orkestar i za ovu svoju 68. sezonu, ima za velike planove. Dirigent i violončelist svjetskoga glasa Enrico Dindo na čelu je simfoničara već petu sezonu. Kao i dosad, najviše nastojim podignuti kvalitetu. Uvijek pokušavam poboljšati izvedbu, ali i svoj osobni odnos s glazbenicima. Sada se već izvrsno poznajemo i lijepo nam je zajedno stvarati. Posebno me vesele gostujuće dirigentske i solističke  zvijezde koje će raditi s nama, otkrio je za HTV, šef dirigent Enrico Dindo koji je sinoć ravno orkestrom.

Solisti ove svečane glazbene večeri bili su članovi orkestra – prvi klarinetist Domagoj Pavlović i vođa dionice viola Hrvoje Philips. Tradicija orkestra – njegovanje suvremene, ali i hrvatske glazbe bila je misao vodilja u sastavljanju programa. U prvom dijelu koncerta bilo je djelo suvremenog talijanskog skladatelja Carla Boccadora, Come polvere o vento, tri elegije za komorni orkestar i Koncert za klarinet, violu i orkestar u e-molu, op. 88 Maxa Brucha u kojem su zasjali sjajni solisti čije je nastup publika nagradila dugotrajnim pljeskom i uzvicima odobravanja. Pavlović i Philips na to su odgovorili dodatkom – Baladă şi joc (Balada i ples) Györgya Ligetija u aranžmanu za klarinet i violu čije je izvedbu publika dodatno nagradila ne štedeći dlanove.

U drugom dijelu koncerta na programu je bila Simfonija u fis-molu, op. 41 hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Ova simfonija pravo je otkriće za mene i učinit sve što je u mojoj moći da ju populariziram i u svojoj domovini Italiji gdje je potpuno nepoznata, rekao je maestro Dindo na kraju generalne probe. Svojim je oduševljenjem 'zarazio' cijeli orkestar koji je 'zarazu' uspješno prenio i na punu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Publika je snažnim pljeskom i uzvicima nagradila nadahnutu izvedbu te prve hrvatske moderne simfonije.

Svečanom koncertu bili su prisutni i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić koji su uz ravnateljicu RJ Glazba, Ivanu Kocelj prije koncerta pozdravili sve prisutne te ansamblu i svim njegovim sadašnjim i bivšim članovima čestitali 90. obljetnicu djelovanja. U svom je govoru ministrica Obuljen Koržinek odala priznanje Orkestru i svim njegovim članovima te istaknula kakao je Simfonijski orkestar HRT-a svojim koncertnim djelovanjem te osobito neizmjernim doprinosom opsežnoj radijskoj fono-arhivi i notnom arhivu čuvar glazbene memorije i nacionalne baštine i poticatelj stvaranja suvremene hrvatske glazbe te zaželjela puno uspjeha u daljnjoj promociji hrvatskog, europskog i svjetskog glazbenog stvaralaštva na radost svih nas i vjerne publike.

Koncert se, kao i svi dosadašnji koncerti ciklusa, mogao pratiti u izravnom radijskom prijenosu urednice Gordane Krpan na Trećem programu Hrvatskog radija (HR3) kao i putem HRTi platforme, a televizijska snimka koncerta urednice Jane Haluze i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći će se pogledati na Trećem programu Hrvatske televizije (HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranim za klasičnu glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!