16:57 / 14.07.2018.

Autor: M.Š./HRT

Simfonijski orkestar HRT-a prvi svira na otoku zadarskog arhipelaga

-

-

Foto: - / -

Simfonijski orkestar HRT-a prvi je orkestar koji svira na otoku zadarskog arhipelaga. Zahvaljujući suradnji Koncertnog ureda Zadar, TZ Silba i HRT-a na Silbi koncert 'Hommage à Bjelinski & Kuljerić'.
Zahvaljujući suradnji Koncertnog ureda Zadar, Turističke zajednice mjesta Silba i Hrvatske radiotelevizije (HRT), u sklopu 58. Glazbenih večeri u sv. Donatu, na otoku beskrajnih priča i uspomena – Silbi u utorak, 17. srpnja održat će se koncert Hommage à Bruno Bjelinski & Igor Kuljerić.  

I Igor Kuljerić i Bruno Bjelinski vezani su za otok Silbu. Oboje su sa svojim obiteljima ljetovali na njemu. Igor Kuljerić je i porijeklom s otoka, dok se Bruno Bjelinski 1960-tih zaljubio u Silbu te kupio kuću u kojoj je baš kao i Kuljerić skladao gotovo sav svoj opus. Uz to oboje su sahranjeni na tom otoku, a koliko ih je on inspirirao otkrivaju njihova djela prožeta asocijacijama na tamošnje podneblje. Simfonijski orkestar HRT-a koncertom će u utorak odati počast dvama hrvatskim glazbenicima u čijem je životu i stvaralaštvu taj otok imao važno mjesto. Bit će to prvi puta da jedan simfonijski orkestar gostuje na Silbi, a pri tome će izvoditi isključivo djela nastala na i inspirirana Silbom.
 
Na programu su Silbenski tanac, za puhače Igora Kuljerića i njegov Folk Art II, za marimbu i gudače u kojem će solistica biti jedna od najznačajnijih hrvatskih udaraljkašica Ivana Bilić, kćer pokojnog maestra Kuljerića, ujedno i koautorica djela. Za kraj će orkestar pod ravnanjem Alana Bjelinskog izvesti 9. SimfonijBrune Bjelinskog. Neće to biti prvi puta da sin sa Simfonijskim orkestrom HRT-a izvodi glazbu svoga oca, no bit će to prvu puta na otoku koji mu je tako mnogo značio.
 
Koncert će se održati u utorak, 17. srpnja, u Galeriji Marija Ujević Galetović. Otok se za ovaj iznimni koncertni događaj pripremao više od dvije godine, jer na otok pješaka, otkrio je Kristijan Lopac, predsjednik TZ Silba, treba dovesti sve što je potrebno jednom velikom orkestru za koncert. Svesrdnu pomoć u realizaciji  ideje koja je potekla od Alana Bjelinskog, došla je i od Koncertnog ureda Zadar, organizatora Glazbenih večeri u sv. Donatu koji se zajedno s TZ Silba i HRT-om uhvatio u koštac s ovim produkcijski zahtijevanim projektom. HRT će se pobrinuti da ovaj uistinu povijesni projekt ostane zabilježen zahvaljujući snimanju radijskog - autora Ive Lovrec Štefanović i Zorana Brajevića i televizijskog - autora Danka Volarića dokumentarca o dvoje velikana hrvatske glazbe 20. stoljeća kao i samom otoku Silbi.
 
Ulaz na koncert je slobodan, a Koncertni ured Zadar je za dolazak i odlazak publike osigurao katamaran. Kako je broj mjesta ograničen potrebno je rezervirati mjesto pozivom na broj 023/ 627 – 762. Polazak katamarana 'Paula' je na dan koncerta u 16 s Liburnske obale, u blizini pješačkog mosta u Zadru, a povratak u 23.30 sa Žalića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!