16:07 / 18.09.2019.

Autor: HRT

Simfonijski orkestar HRT-a svečanim koncertom slavi 90. rođendan

Komorni orkestar Radio Zagreba 1951. (foto: Tošo Dabac)

Komorni orkestar Radio Zagreba 1951. (foto: Tošo Dabac)

Foto: - / -

U četvrtak, 19. rujna 2019. u 19.30, Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem svojega šefa dirigenta, maestra Enrica Dinda, svečanim koncertom kojim obilježava 90 godina postojanja otvara novu sezonu Majstorskog ciklusa.
Dana 18. rujna 1929. u rasporedu radijskog programa jednih dnevnih novina prvi je put zabilježen spomen radio-orkestra, što znači da se povijest Simfonijskog orkestra HRT-a može pratiti unatrag točno devet desetljeća. To znači i da je Simfonijski orkestar HRT-a jedan od najstarijih radijskih orkestara u Europi: izrastao je iz skromnog orkestra koji je svoje djelovanje počeo nedugo nakon što su svoje ansamble osnovali BBC-a te radijske stanice u Pragu, Berlinu i Brnu, postavši peti najstariji orkestar u Europi. Današnji naziv nosi od 1991. godine.

„Trebalo je mnogo vizije, hrabrosti i znanja da se realizira jedna tako progresivna inicijativa. Jednako je tako trebalo mnogo mudrosti, mašte i odvažnosti da se formirani ansambl razvije i prebrodi smjene društveno-političkih okolnosti, dva rata i četiri državna uređenja pronalazeći uvijek iznova svoju svrhu i redefinirajući razlog postojanja”, otkrila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a, pod čijim okriljem danas djeluje Simfonijski orkestar HRT-a (uz još tri ansambla: Zbor, Jazz i Tamburaški orkestar HRT-a).

U početku vezan isključivo uz program, Orkestar od 1942. nastupa i javno, no izravni prijenosi koncerata i snimanja ostali su sastavni dio njegova djelovanja. Koncerti dugogodišnjih pretplatničkih ciklusa, samostalnoga Majstorskog ciklusa i ciklusa Kanconijer u suradnji sa Zborom HRT-a, na kojima ugošćuje vodeće hrvatske i strane dirigente i soliste, održavaju se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te se izravno prenose na Trećem programu Hrvatskoga radija i emitiraju na Trećem programu Hrvatske televizije. Jedinstvenom programskom orijentacijom Simfonijski orkestar HRT-a profilirao se u jedno od ključnih izvođačkih tijela u Hrvatskoj. Na čelu Orkestra, kao šefovi dirigenti, stajali su: Milan Horvat, Krešimir Šipuš, Josef Daniel, Pavle Dešpalj, Vladimir Kranjčević, Oskar Danon, Uroš Lajovic i Nikša Bareza. Od sezone 2015./2016. na toj je poziciji maestro Enrico Dindo koji se upravo povodom ove obljetnice prisjetio svojega prvog nastupa s Orkestrom:

„Prvi put sam muzicirao sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u veljači 2014. i tada sam odabrao klasično/romantični repertoar, s time da sam u njega uključio i skladbu važnog suvremenog hrvatskog skladatelja Berislava Šipuša. Na taj sam način dobio uvid u vrlo širok spektar osebujnosti orkestra, a istodobno smo imali priliku provjeriti moj pristup muziciranju s njima. Dobro pamtim taj tjedan i taj užitak u uzajamnoj radoznalosti, ali i u suradnji i u nastojanju da podijelimo iskustvo. Sve su to bili ključni elementi koji su me doveli do toga da sam s velikom čašću i odgovornošću prihvatio dužnost šefa dirigenta.”

Dakako, svečani obljetnički koncert, u četvrtak, 19. rujna u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Simfonijski orkestar HRT-a održat će pod vodstvom maestra Dinda. Slavljeničkim programom podsjetit će nas na glavna načela svojega djelovanja: izvedbe vrhunskih solista, koje ovaj put predstavljaju članovi orkestra, prvi klarinetist Domagoj Pavlović i vođa dionica viola Hrvoje Philips u Dvostrukom koncertu Maxa Brucha; njegovanje hrvatske glazbe, čija je nositeljica Dora Pejačević sa Simfonijom u fis-molu, ujedno prvom hrvatskom modernom simfonijom; te promicanje suvremene glazbe, i to uz skladbu Come polvere o vento talijanskog skladatelja Carla Boccadora.

Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija i platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!