01:24 / 05.10.2018.

Autor: M.Š./G.K./LJ.S./HRT

Sjajni Vlatković i Dindo otvorili Majstorski ciklus

Radovan Vlatković i Enrico Dindo ispred Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Radovan Vlatković i Enrico Dindo ispred Simfonijskog orkestra HRT-a (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Četvrtak je u Lisinskom rezerviran za simfonijska ostvarenja domaćih i svjetskih skladatelja i glazbenika. Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a otvorio je Radovan Vlatković, neuobičajeno komornom glazbom.
Gostovanjem hrvatskog horniste svjetskog glasa, Radovana Vlatkovića otvorena je nova sezona Majstorskog ciklus Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT). Za pultom orkestra bio je maestro Enrico Dindo, već četvrtu sezonu šef dirigent Orkestra, koji je, kao i često do sada, nastupio u dvostrukoj ulozi – kao violončelist i dirigent.

Koncert je počeo pomalo neobično, skladbom koja pripada području komorne, a ne orkestralne glazbe. Po prvi puta su se na pozornici našli zajedno maestro Enrico Dindo i Radovan Vlatković, sjajan violončelist i sjajan hornist. Na poticaj Vlatkovića za zajednički nastup odabrana je Schumannova skladba Andante i varijacije u B-duru, pisana za neobičan sastav – dva violončela, dva klavira i rog. U izvedbi tog djela Vlatkoviću i Dindu pridružio se vođa dionica violončela Branimir Pustički, te ugledni hrvatski pijanisti Petra Gilming i Danijel Detoni. Publika je izvedbu ovog rijetko izvođenog komornog djela nagradila bogatim pljeskom.

Nakon kvinteta, Radovan Vlatković izveo je Koncert za rog i orkestar Johna Williamsa, legendarnog, danas 86-godišnjeg američkog skladatelja poznatog ponajprije po filmskoj glazbi. Tijekom više od šest desetljeća duge karijere Williams je skladao neke od najpopularnijih i najprepoznatljivijih partitura za mnoge danas antologijske filmove kao što su Ratovi zvijezda, Ralje, Supermen, E.T., Indiana Jones, Schindlerova lista i mnogi drugi. Koncert je praizveden 2009. Ovo je fantastični koncert koji je Williams napisao i još nije izvođen u Hrvatskoj, tako da je bio zanimljiv odabir. Uz to je veliki kontrast sa Schumannom, a opet imaju zajednički intenzitet i fenomenalne izražajne mogućnosti koje su pisane za moj instrument,  kazao je o koncertu koji je izveo Vlatković. Izvedbom Williamsova koncerta Vlatković je još jednom pokazao svu svoju muzikalnost i virtuoznost, a publika je svojim odobravanjem izmamila i dodatak – virtuozni dio četvrtog stavka 'ali nešto brže' kako je rekao u najavi Vlatković. Nakon toga uslijedile su prave ovacije.

U drugome dijelu Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Dinda izveo je Drugu simfonija u C-duru Roberta Schumanna. I sljedeći su koncerti rezervirani za naše brojne prijatelje-umjetnike koji će s nama dijeliti pozornicu. Među njima su talijanski pijanist Benedetto Lupo, Monika Leskovar, vrlo popularna violončelistica i moja draga prijateljica, sjajni ruski violinist Sergej Krylov, koji će svirati Čajkovskog, i mnogi drugi,  najavio je maestro Dindo.

Izravni radijski prijenos, urednice Gordane Krpan, prvog koncerta Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a iz KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu mogao se slušati na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3). Tijekom stanke slušatelji su mogli čuti razgovor s maestrom Dindom i Radovanom Vlatkovićem, a ovim koncertom Hrvatski radio sudjeluje u koncertnoj sezoni Europske radijske unije. Radijsku snimku poslušajte u Slušaonici Hrvatskog radija.

Televizijsku snimku urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći ćete pogledati na Trećem programu HRT-a (HRT – HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranom za klasičnu glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!