11:16 / 21.01.2022.

Autor: HRT

Sklad gitare i orkestra uz Petrita Çekua na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a

Petrit Çeku, Tomislav Fačini, Simfonijski orkestar HRT-a

Petrit Çeku, Tomislav Fačini, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 21. siječnja 2022. – Koncerti s gitarom solo uz simfonijski orkestar i inače su rijetki, a pandemijski uvjeti učinili su ih još teže ostvarivima, pa je tim značajnije što se sinoć u Dvorani Lisinski konačno održao koncert iz Majstorskog ciklusa planiran još od 2020. godine - onaj umjetnika gitare Petrita Çekua i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija. Ulaznica je nažalost bio ograničen broj te su nekoliko dana unaprijed bile rasprodane.  

U središtu programa bila su djela za gitaru i orkestar dvaju suvremenika 20. stoljeća prilično različitog izričaja: Joaquína Rodriga i Borisa Papandopula. Upravo je ta različitost dobro poznate Rodrigove Fantazije za gospodina (Fantasía para un gentilhombre) iz 1954. i rijetko izvođene Papandopulove Suite za gitaru i gudače iz 1989. pokazala svestranost, znalački pristup i nadahnutost solista Petrita Çekua. Glazbenik koji je, došavši s Kosova u Zagreb na srednjoškolsko obrazovanje, diplomirao gitaru u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji, te se usavršavao u Baltimoreu, vinuo se do svjetskih pozornica s kojih se uvijek rado vraća na ove naše, osobito otkad živi u Zagrebu. Dakako, uvijek je rado viđen i uz Simfonijski orkestar HRT-a te se i ova suradnja pokazala iznimnom. Virtuozne pasaže španjolskim baroknim plesovima Gaspara Sanza nadahnute Rodrigove Fantazije za gospodina, posvećene legendarnom gitaristu Andrésu Segoviji, Çeku je upravo 'gospodski' tumačio, otkrivši snažnu emotivnu slojevitost djela. 


Izbor razigrane i duhovite Papandopulove Suite bila je pak svojevrsna posveta Çekuovu profesoru Darku Petrinjaku koji ju je praizveo 1991., samo nekoliko dana nakon skladateljeve smrti, i to pod ravnanjem nedavno preminulog maestra Pavla Dešpalja, u tri navrata šefa dirigenta i počasnog šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a. Bio je ovo prvi put da Petrit Çeku, koji nerijetko ističe vrijednost hrvatskog stvaralaštva za gitaru, javno izvodi to djelo, no već ga je studijski snimio za fonoteku HRT-a uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Fačinija.

Djela još jednog para skladatelja-suvremenika uokvirila su sinoćnji program – Preludij za faunovo poslijepodne Claudea Debussyja te Adagio iz 10., nedovršene, simfonije Gustava Mahlera. Po mnogočemu ključna ostvarenja kraja 19. odnosno početka 20. stoljeća koja danas uživaju kultni status, koriste orkestar s do tad neslućenom ekspresijom najavljujući buduća zbivanja u glazbi, te pružaju istinski doživljaj i izvođačima i publici.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.


Snimka je dostupna na platformi HRTi i u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!