12:16 / 15.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

Slavenska duša s francuskim temperamentom

Aleksej Volodin i Pascal Rophé ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Aleksej Volodin i Pascal Rophé ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Foto: - / HRT

Sinoć je u svom Majstorskom ciklusu Simfonijski orkestar HRT-a glazbenike svjetskog glasa – pijanistu Alekseja Volodina i sjajnog francuskog dirigenta Pascala Rophéa.
Sinoć je u svom Majstorskom ciklusu Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) ugostio dva glazbenika svjetskog glasa – jednog od ponajboljih pijanista današnjice, Alekseja Volodina i sjajnog francuskog dirigenta Pascala Rophéa.

Na programu su bila djela slavenskih skladatelja – Zorana Šćekića, Sergeja Rahmanjinova i Igora Stravinskog.

Koncert je otvorila praizvedba Slavonske igre hrvatskog skladatelja Zorana Šćekića. Publika je izvedbu nove skladbe, u kojoj su čuli karakteristične slavonske motive, pod vodstvom maestra Pascala Rophéa nagradila srdačnim pljeskom kao i autora koji je čestitao orkestru na izvedbi. Slavonsku igru su maestro Rophé i Simfonijski orkestar HRT-a i tonski snimili te je tako postala dio bogatog Fono arhiva HRT-a.

Između 1932. i 1939. najbriljantniji pijanist svoga doba, Sergej Rahmanjinov, provodio je ljeta na švicarskom jezeru Lucerne, gdje sklada Rapsodiju napisanu u formi varijacija na znameniti Paganinijev 24. capriccio za violinu solo u a-molu. Vrhunski ruski pijanist, Aleksej Volodin, iako već treći puta u Zagrebu sinoć prvi put uz Simfonijski orkestar HRT-a, svojom je emotivnom izvedbom zahtjevne Rapsodije na Paganinijevu temu, op. 43 oduševio punu dvoranu Lisinski. Na ovacije publike odgovorio je s čak dva dodatka – Chopinovim Nocturnom u Fis-duru te posebno nadahnutom izvedbom Preludija u gis-molu  Sergeja Rahmanjinova nakon kojeg ga je publika ovacijama ispratila s pozornice.

Koncert je zaokružila izvedba glazbe za balet Petruška  Igora Stravinskog pod vodstvom cijenjenog francuskog maestra Pascala Rophéa, trenutačnog šefa dirigenta Nacionalnog orkestra Regije Loire. Orkestar je sinoć Petruškom pokazao svu raskoš zvuka ansambla i svo bogatstvo glazbe Stravinskog u interpretaciji maestra Rophéa koji je svaki glazbeni detalj stavio na pravo mjesto. Publika je sjajnu izvedbu orkestra, svih solo dionica i maestra Rophéa nagradila pravim ovacijama te iz dvorane mahom izašla s osmijehom na licu. Maestro Rophé ovim je gostovanjem pokazao da je miljenik zagrebačke publike, ali i orkestra koji mu je glasno zahvalio na suradnji.


                                           Pascal Rophé ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Koncert se, kao i svi dosadašnji koncerti ciklusa, mogao pratiti u izravnom radijskom prijenosu urednice Gordane Krpan na Trećem programu Hrvatskog radija (HR3) čija je snimka dostupna u Slušaonici Hrvatskog radija do 21. studenoga. Televizijska snimka koncerta urednice Marije Ramljak i redatelja Danka Volarića moći će se pogledati na Trećem programu Hrvatske televizije (HTV3) u jednom od termina rezerviranim za klasičnu glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!