Slavlje virtuoznosti i muzikalnosti uz Alessija Allegrinija i Enrica Dinda

11:48 / 11.02.2022.

Autor: HRT

Alessio Allegrini, Enrico Dindo, Simfonijski orkestar HRT-a

Alessio Allegrini, Enrico Dindo, Simfonijski orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 11. veljače 2022. – Istinsko oduševljenje publike pratilo je sinoćnje izvedbe Simfonijskog orkestra HRT-a i gostiju iz Italije – solista na rogu Alessija Allegrinija i dirigenta, maestra Enrica Dinda. Bio je to peti koncert u Majstorskom ciklusu na čijem su programu bile uvertira Egmont Ludwiga van Beethovena, Drugi koncert za rog i orkestar Richarda Straussa i Deveta simfonija, Iz novoga svijeta, Antonína Dvořáka.

Maestro Enrico Dindo sinoć se, prvi put kao gost, vratio za pult Simfonijskog orkestra HRT-a, nakon što se 10. lipnja prošle godine oprostio od pozicije šefa dirigenta.


„Posljednji put kada sam nastupao s ovima Orkestrom, bili smo u Maloj dvorani Doma sportova. To nije bio koncert za oproštaj, za 'zbogom', već za 'doviđenja'. U svojemu srcu sam znao da je nit koja nas spaja, nit koja će trajati vječno. Nisam više šef dirigent ovoga Orkestra, no i dalje ga osjećam kao svoj. Vratiti se ovdje i vidjeti lica, osobe, glazbenike, pomalo je kao povratak kući, na neki način poput obitelji“, bio je emotivan uoči koncerta maestro Dindo, a to se moglo osjetiti i u sjajnoj atmosferi tijekom nastupa.


S Alessijem Allegrinijem veže ga dugogodišnje prijateljstvo. Zajedno su bili u Filharmonijskom orkestru Teatra alla Scala; Enrico Dindo na mjestu prvog violončela, a Alessio Allegrini na mjestu prvoga roga. Poslije su im se putovi razišli, no ostali su u kontaktu zahvaljujući čemu smo i mi sinoć imali prigodu doživjeti Allegrinijevo majstorstvo.


Proslavljenim hornist, kao solist i orkestralni glazbenik tražen je u najboljim orkestrima diljem svijeta. Trenutačno je prvi hornist Orkestra Akademije Santa Cecilia u Rimu i Festivalskog orkestra u Luzernu te je profesor na Konzervatoriju u Luganu. Svoju glazbeničku platformu angažirano koristi za borbu za ljudska prava i protiv raznih oblika diskriminacije, te je utemeljio udruženje Musicians for Human Rights pri kojemu djeluje Human Rights Orchestra čiji je umjetnički voditelj.


Sinoć se predstavio Drugim koncertom za rog i orkestar Richarda Straussa s kojim ga vežu uspomene na početak karijere: „To je Koncert s kojim sam imao puno sreće, s kojim sam osvojio svoje prvo važno mjesto u životu – u Teatru alla Scala u Milanu gdje sam ga izveo kada sam imao 24 godine pod ravnanjem maestra Riccarda Mutija“, otkrio je.


Oduševljenom odobravanju publike odazvao se virtuoznim dodatkom - Le rendez-vous de chasse Gioachina Rossinija - još jednom oduševivši vještinom i senzibilitetom.

Alessio Allegrini, Enrico Dindo

Alessio Allegrini, Enrico Dindo

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Sinoćnji koncert počeo je uvertirom Egmont Ludwiga van Beethovena, koju je maestro Dindo, kako je rekao, izabrao kao skladbu „punu energije, ali i velike nade i vjere u sadašnjost i budućnost“ koji su nam potrebni u pandemijskim uvjetima.


Glasovita Deveta simfonija, Iz novoga svijeta Antonína Dvořáka u drugome dijelu programa, bila je još jedna simbolična posveta vjeri u bolju budućnost, i prava svečanost orkestralnih boja, zvuka, raskoši i obilja melodija i ideja, kao i sjajnih solističkih doprinosa članova Simfonijskog orkestra HRT-a.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi i Slušaonici Hrvatskoga radija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!