Svečano obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

31.05.2022.

16:53

Autor: HRT

Proslava 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Proslava 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

U nedjelju, 29. svibnja, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Ivana Repušića nastupili su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na svečanom koncertu u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te Dana državnosti.

Tim povodom, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske tijekom cijele 2022. godine održavaju se aktivnosti i projekti kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske u više od 50 zemalja u svijetu. Vrhunac proslave u Hrvatskoj svakako je bio koncert na kojemu su se Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a na pozornici pridružili solisti: sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Filip Filipović, bariton Ljubomir Puškarić te Sabrina Hebiri.


Birani program reprezentativnih djela osmišljen kao presjek antologijskih djela hrvatskih autora, počeo je nakon izvedbi himni Republike Hrvatske i Europske unije. Prvi dio ispunila su djela Krešimira Baranovića (Kolo iz Licitarskog srca), Krste Odaka (Ah, tožna je grlica, arija Dorice iz 1. čina opere Dorica pleše), Natka Devčića (Poskočica iz Istarske suite) te Dore Pejačević (Zwei Schmetterlingslieder). Slijedila je jedna od najpoznatijih ukrajinskih skladbi – Melodija Miroslava Skorika u znak podrške ratom pogođenoj Ukrajini (jedne od prvih zemalja koja je priznala samostalnost Republike Hrvatske).


Drugi dio koncerta počeo je stavkom Svet iz Hrvatskog glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića i finalom opere Judita Frane Paraća, a nastavio se Ave Mariom Karla Metikoša (iz rock-opere Gubec Beg) te Pjesmom barba Tome iz 1. čina operete Spli'ski akvarel Ive Tijardovića.


Završnicu koncertnog programa obilježili su Završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca te Moja domovina Zrinka Tutića Rajka Dujmića u kojoj su se Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili svi vokalni solisti te večeri.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije i Prvom programu Hrvatskoga radija. Neglazbeni dio programa podsjetio nas je na put i događaje koji su prethodili međunarodnom priznanju Republike Hrvatske 15. siječnja 1992., a koje je označilo ostvarenje stoljetne težnje hrvatskog naroda za povratkom u krug slobodnih, suverenih i demokratskih europskih nacija.


Svečanosti je nazočilo 500 uzvanika, sadašnjih i bivših dužnosnika, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, bivši predsjednici države Kolinda Grabar Kitarović, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, zastupnici, ministri, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predstavnici akademske zajednice i diplomatskog zbora te drugi domaći i strani uzvanici. Program je vodila Barbara Kolar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!