17:34 / 02.05.2018.

Autor: HRT

Svečanost ritma u Majstorskom ciklusu i hrvatska praizvedba

-

-

Foto: - / -

U četvrtak, 24. svibnja, Simfonijski orkestar HRT-a predvodit će maestro Mladen Tarbuk, a na rasporedu je, uz djela M. P. Musorgskog, F. Lhotke i M. Ravela, i novo djelo Silvija Foretića, u kojemu kao solist nastupa Pavao Mašić.

Četvrtak, 24. svibnja 2018. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Svečanost ritma

Simfonijski orkestar HRT-a
Mladen Tarbuk, dirigent 
Pavao Mašić, orgulje

Modest Petrovič Musorgski: Noć na pustoj gori, simfonijska pjesma
Silvio Foretić: Koncert za orgulje i orkestar (praizvedba)
Fran Lhotka: Suita u klasičnom stilu
Maurice Ravel: La Valse

Pretposljednji koncert u ovosezonskom Majstorskom ciklusu donosi raznolikost  ritmova pod vodstvom dugogodišnjeg bliskog suradnika Simfonijskog orkestra HRT-a - maestra Mladena Tarbuka. Uz ostalo, program donosi novo djelo ovosezonskog rezidencijalnog skladatelja HRT-a - Silvija Foretića. Bit će to Koncert za orgulje i orkestar, kao važan doprinos rijetkoj koncertantnoj orguljskoj literaturi u hrvatskoj glazbi. Trostavačni Koncert, skladatelj je napisao za jednog od naših najafirmiranijih glazbenika, koncertnog orguljaša i čembalista Pavla Mašića, koji će ga i praizvesti uz Simfoničare HRT-a.

"Orgulje su i pored mnoštva novonastale 'sekularne' literature još uvijek asocijativno vezane uz crkvu, a najizvođenija su još uvijek djela barokne epohe. Htio sam doduše izbjeći i jedno i drugo (tj. i sakralno i barokno), no s druge strane želio sam se pokloniti nekolicini najznačajnijih baroknih majstora. Nisam 'ukrao' (posudio, citirao) niti jedan ton, ali sam se poslužio njihovim imenima, rasporedivši tonove onim redoslijedom kako dolaze u navedenim imenima. To su: G. Frescobaldi, D. Buxtehude, G. F. Händel, te nezaobilazni J. S. Bach", otkrio je Silvio Foretić o svojemu novom djelu.

Na programu su još tri skladbe, u čijem su temelju plesni ritmovi: na početku koncerta možemo zamisliti vještičji ples u svetoivanjskoj noći u simfonijskoj pjesmi Noć na pustoj gori M. P. Musorgskog. Plesni stavci Suite u klasičnom stilu Frana Lhotke odabrani su dijelovi baleta Balada o jednoj srednjovjekovnoj ljubavi, drugog, nakon Đavla u selu, važnoga Lhotkina baleta nastalog u suradnji s plesnim parom Mlakar. Iz ritmike bečkog valcera Maurice Ravel izgradio je briljantnu orkestralnu partituru za svoju koreografsku poemu La Valse.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Cijena: 40 / 60 kn.

Izravni prijenos na HR3.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!