Tradicija i suvremenost božićnih pjesama na koncertu u HAZU

00:49 / 23.12.2020.

Autor: A.V./HRT

Članovi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, Davor Kelić

Članovi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, Davor Kelić

Foto: Marija Štilinović / HRT

Članovi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a nastupili su u atriju palače HAZU na tradicionalnom božićnom koncertu te predstavili novo ruho hrvatskih tradicionalnih božićnih pjesama koje im je podario Tomislav Fačini.

Jedan od rijetkih ovogodišnjih predbožićnih koncerata upriličen je 22. prosinca 2020. u atriju palače HAZU, kao nastavak tradicije započete prije deset godina. Kako nalažu epidemiološke mjere, u koncertnom prostoru moglo je boraviti najviše 25 osoba, pa je održan bez publike, no zahvaljujući partnerstvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatske radiotelevizije, mogao se pratiti u izravnom televizijskom prijenosu na Trećem programu HTV-a.

U središtu prigodnog programa bile su violina King glasovitog graditelja iz Cremone Giuseppea Guarnerija del Gesùa te hrvatske tradicionalne božićne pjesme u skladateljskoj obradi Tomislava Fačinija, šefa dirigenta Zbora HRT-a čiji su članovi, zajedno s članovima Simfonijskog orkestra HRT-a sudjelovali u izvedbi.

Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU-a

Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Upravo je violina King bila razlog za pokretanje božićnih koncerata, kako je u pozdravnom govoru otkrio akademik i arhitekt Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU-a: „U susret 2021. godini, 160. obljetnici našega osnutka, u suradnji s HRT-om predstavljamo ovaj jubilarni, deseti božićni koncert. Kao i na prvom od koncerata u Akademijinom atriju od prije deset godina, u središtu je opet Guarnerijeva violina King koju je svjetski violinistički majstor, naš Zlatko Baloković, donirao Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.“


Katarina Kutnar i Katarina Krpan

Katarina Kutnar i Katarina Krpan

Foto: Marija Štilinović / HRT

Ovaj put, čast muziciranja na dragocjenoj violini pripala je violinistici Katarini Kutnar, koja je uz Katarinu Krpan za klavirom izvela virtuozni Preludij i Allegro na način Pugnanija Fritza Kreislera.


Jana Haluza i Frano Parać

Jana Haluza i Frano Parać

Foto: Marija Štilinović / HRT

U organizaciju svih dosadašnjih božićnih koncerata bio je uključen potpredsjednik HAZU-a, akademik i skladatelj Frano Parać koji je u razgovoru s urednicom i voditeljicom izravnog televizijskog prijenosa, Janom Haluzom, istaknuo kako su do sada tu nastupali primjerice i Martina Filjak, Monika Leskovar, Slovenski komorni zbor, Zagrebački solisti, ansambli Antiphonus i Cantus, Dubravka Šeparović, Martina Zadro te Hrvatski barokni ansambl.

Sinoć su se tom nizu pridružili članovi Zbora HRT-a - Monika Cerovčec i Daniela Perosa, soprani, Nikolina Virgej Pintar, alt, Josip Čajko, tenor, Tomislav Meštrić i Vjekoslav Hudeček, basi, te članovi Simfonijskog orkestra HRT-a - violinistica i koncert-majstorica Mirjam Pustički Kunjko, flautistica Tamara Coha Mandić, fagotist Žarko Perišić, harfistica Mirjana Krišković, violončelist Branimir Pustički, kontrabasist Ivan Domović, trubač Vedran Kocelj te udaraljkaš Luis Camacho Montealegre.

Tamara Coha Mandić, Žarko Perišić i Mirjana Krišković

Tamara Coha Mandić, Žarko Perišić i Mirjana Krišković

Foto: Marija Štilinović / HRT

Nakon Božićnih pastorala Andréa Joliveta za flautu, fagot i harfu, glazbenici su predstavili novo ruho hrvatskih tradicionalnih božićnih pjesama, i to pod vodstvom mladog dirigenta Davora Kelića, koji je ujedno svirao čelestu.

Jana Haluza i Davor Kelić

Jana Haluza i Davor Kelić

Foto: Marija Štilinović / HRT

- Ovo je moja prva koncertna suradnja s ansamblima HRT-a, ali moram napomenuti da sam prije oko dvije godine imao priliku pripremiti aranžmane za snimanje glazbe za jedan dokumentarni film, a prije mjesec dana i pripremati Zbor HRT-a za božićni koncert koji je nažalost, zbog svima poznate situacije, bio otkazan. - rekao je u izravnom prijenosu Davor Kelić koji je svoje umjetničko iskustvo stjecao u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, Gradskom kazalištu Komedija u Zagrebu te surađujući s brojnim domaćim ansamblima.

Visom leteć, Kad dieva Boga rodila, Hote o ljudi sim, Simo pastiri, Tri kralja, Sinek Isus milno plačem, Nov glas nosim, Spavaj, spavaj djetiću, Zdrav kralj mladi, Uspavanka malom Isusu – deset je pjesama iz obilja hrvatskog adventskog i božićnog glazbenog stvaralaštva, u koje je Tomislav Fačini unio ne samo nove aranžerske elemente, poput jazza, swinga ili osebujnih instrumentalnih efekata, već i skladateljske, obogativši ih novim motivima, temama i sadržajem.

Nastavak koncertne tradicije unatoč posebnim uvjetima te susret prošlosti i suvremenosti, a možda i budućnosti, u rukopisu maestra Fačinija, dobrodošao je pogled u, nadamo se, svima veseliju i koncertima ispunjeniju, sljedeću, 2021. godinu!

Snimka koncerta dostupna je u videoteci HRTi platforme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!