13:05 / 24.01.2020.

Autor: M.Š./HRT

Virtuozni Simović i Repušić nagrađeni ovacijama

Roman Simović i Ivan Repušić ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Roman Simović i Ivan Repušić ispred Simfonijskog orkestra HRT-a

Foto: - / HRT

Sinoć je u punom Lisinskom pod vodstvom maestra Ivana Repušića te uz violinistu Romana Simovića, Simfonijski orkestar HRT-a uspješno je nastavio svoj Majstorski ciklus u 2020.
Sinoć (četvrtak, 23. siječnja 2020.) u punoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod vodstvom hrvatskog dirigenta svjetskoga glasa, maestra Ivana Repušića te uz violinista svjetskih pozornica – Romana Simovića, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) uspješno je nastavio svoj Majstorski ciklus u 2020. godini. Na programu su bila djela Mauricea Ravela, Sergeja Prokofjeva i Richarda Straussa.

Koncert je otvorio La Valse, M. Ravela, poznatog predstavnika modernog orkestralnog virtuoziteta kojega sinoć na pozornici Lisinskog nije manjkalo. Nadahnuta i angažirana izvedba Simfonijskog orkestara HRT-a pod vodstvom maestra Ivana Repušića bila je odličan uvod za Prvi koncert za violinu i orkestar u D-duru S. Prokofjeva kojeg je na zagrebačku pozornicu donio Roman Simović, svjetska violinistička zvijezda.  


                                                                                   Roman Simović       

Čudesna virtuoznost i urođena muzikalnost, potaknuta neiscrpnom imaginacijom, odvele su Romana Simovića na mnoge od najpoznatijih svjetskih koncertnih podija kao što su dvorane Boljšoj Konzervatorija P. I. Čajkovski, Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, Victoria u Ženevi, Rudolfinum u Pragu, Barbican u Londonu, Grieg u Bergenu, Rahmanjinov u Moskvi, Grand opera u Tel-Avivu, Umjetnički centar u Seulu i mnoge druge. Simović je cijenjen i kao solist i komorni umjetnik koji od 2009. djeluje kao koncertni majstor proslavljenog Londonskog simfonijskog orkestra, a zadnjih sedam godina svira na Stradivarius violini (1709 Ex Nachez Antonius Stradivarius). Roman Simović čest je gost i na hrvatskim pozornicama pa je tako sinoć sve prisutne u dupkom punoj dvorani Lisinski, oduševio izvedbom vrlo zahtjevnog Prvog koncerta za violinu i orkestar S. Prokofjeva. Nakon ovacija, kao dodatak izveo je još jedan virtuozan komad – 4. stavak 2. sonate, op. 27 Eugènea Ysaÿea – kojim je dodatno razgalio publiku.


                  Roman Simović i Mirjam Pustički Kunjko, koncert-majstor i zamjenica koncert-majstora

Posebnost sinoćnjeg koncerta bila je i u tome što se nakon pauze Simović vratio na pozornicu te zauzeo mjesto koncert-majstora na kojemu je do tada bila Mirjam Pustički Kunjko, koja je pak preuzela poziciju zamjenice koncert-majstora te je pod vodstvom maestra Repušića predvodio izvedbu simfonijske pjesme Život junaka  R. Straussa, djela koje nije često na repertoaru Simfoničara HRT-a. Izvedba na čelu s Repušićem i Simovićem oduševila je publiku koja je sve protagoniste nagradila burnim pljeskom i povicima odobravanja.  


                      Ivan Repušić ispred Simfonijskog orkestra HRT-a s Romanom Simovićem
                                                                        kao koncert-majstorom                   

Koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu, urednice Gordane Krpan, na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT-HR3) tijekom kojeg su slušatelji za vrijeme stanke u dvorani mogli čuti i razgovor urednice sa solistom i dirigentom. Radijska snimka izravnog prijenosa dostupna je u Slušaonici HR-a sljedećih sedam dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!