12. Međunarodno violinističko natjecanje „Václav Huml“

16:02 / 05.10.2021.

Autor: HRT

Natjecanje "Vaclav Huml"

Natjecanje "Vaclav Huml"

Foto: promo / promo

12. Međunarodno violinističko natjecanje Václav Huml održava se u Zagrebu od 4. do 7. listopada 2021. Završnica je na rasporedu 7. listopada u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kada će finaliste pratiti Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Uroša Lajovica. Na popisu posebnih nagrada je i ona Simfonijskog orkestra HRT-a – za najbolju suradnju.

Natjecanje Václav Huml utemeljeno je 1977. godine te je najstarije natjecanje u jugoistočnoj Europi. Nosi ime utemeljitelja zagrebačke violinističke škole i svjetski poznatog violinista češkog podrijetla Václava Humla koji je cijeli svoj profesionalni život posvetio unapređenju kulturnog života u Zagrebu i Hrvatskoj te odgojio nevjerojatan broj vrhunskih violinista. U spomen na svojega velikog uzora i učitelja, natjecanje je davne 1977. pokrenuo ove godine preminuli violist i diplomat Zlatko Stahuljak.


Jedan od njegovih učenika bio je i Zlatko Baloković čiju ostavštinu hrvatskom narodu čini izuzetno vrijedna violina King G. Guarnerija del Gesùa, danas pohranjena u HAZU-u. Iz tog razloga prva nagrada na natjecanju nosi ime Zlatka Balokovića.


Predsjednici žirija bili su najveći svjetski violinisti Henrik Szeryng, učenik Václava Humla Ljerko Špiler, Josef Suk te danas Viktor Tretjakov. Ta imena jamčila su vrhunske kriterije pri ocjenjivanju natjecatelja, što je Natjecanju Václav Huml donijelo ne samo prepoznatljivost u svjetskim okvirima već i potvrdu i stalno podizanje standarda.


Više o natjecanju.


Ulaznice su besplatne za studente, umirovljenike i članove udruga HUOKU, HDS, HGU, HDGU, kao i za bivše pretplatnike Majstorskoga ciklusa, a iste možete podići na blagajni dvorane Lisinski.


Izravni prijenos koncerta na Trećem programu Hrvatske televizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!