Aleksandar Marković i Simfonijski orkestar HRT-a: Brucknerova "Osma"

31.03.2021.

16:32

Autor: HRT

Aleksandar Marković

Aleksandar Marković

Foto: Vladimir Miloradović / promo

Četvrtak, 15. travnja 2021. u 20 sati

Mala dvorana Doma sportova


Simfonijski orkestar HRT-a

Aleksandar Marković, dirigent


Anton Bruckner: 8. simfonija u c-molu, WAB 108 (verz. Robert Haas)


Simfonijski orkestar HRT-a već godinama njeguje lijepu suradnju s maestrom Aleksandrom Markovićem, dirigentom koji uživa međunarodni ugled zahvaljujući uspješnom djelovanju na pozicijama šefa dirigenta Tirolskog državnog kazališta i Simfonijskog orkestra u Innsbrucku, glazbenog ravnatelja i glavnog dirigenta Filharmonije iz Brna te glazbenog ravnatelja Opere North u Leedsu, kao i nastupima diljem svijeta. Posljednji put vidjeli smo ga u Zagrebu u prosincu 2019. kada je nastupio u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz soliste, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a. Ovaj put, maestro Marković u Zagrebu će nastupiti u Maloj dvorani Doma sportova uz Simfonijski orkestar HRT-a i veličanstvenu Osmu simfoniju Antona Brucknera.


Riječ je o posljednjem simfonijskom ostvarenju koje je Bruckner dovršio, a počeo ga je na krilima konačnog uspjeha i priznanja koje je doživio izvedbom Sedme simfonije 1884. Tri godine poslije, partituru Osme simfonije poslao je jednom od svojih najbližih suradnika i podupiratelja, dirigentu Hermannu Leviju koji ju je ocijenio neizvedivom i predložio preinake. Bruckner, iznimno držeći do mišljenja kolega, našao se (iznova) u stvaralačkoj krizi, no upustio se u reviziju partiture i do 1890. načinio novu verziju.


Prva izvedba upriličena je u Beču nešto prije Božića 1892. u Musikvereinu; Bečkom filharmonijom dirigirao je Hans Richter. Uspjeh je bio senzacionalan, a nisu izostale ni ovacije. Zloglasni kritičar Eduard Hanslick ocijenio je kako „posebnost djela čini, ukratko, uvođenje Wagnerova dramatskog stila u simfonijsku glazbu“. Skladatelj Hugo Wolf zapisao je pak kako to ostvarenje u duhovnoj dimenziji i dosegu nadilazi sve prethodne simfonije toga majstora. Kao i u ostalim simfonijama, i u ovoj je Bruckner pokazao sklonost za grandioznu vagnerovsku zvučnost, no što se tiče ustroja ugledao se na Beethovena: iz zagonetnog, tonalitetno neodređenog uvoda izrasta veličanstveno zdanje koje kulminira nagomilanom energijom golemog intenziteta.


Skladateljeve revizije partitura rezultirale su različitim verzijama Osme simfonije; ona u redakciji Roberta Haasa koju izvodi Simfonijski orkestar HRT-a temelji se na verziji iz 1890. uz dodatak dijelova iz 1887. koji su bili izmijenjeni ili izostavljeni. Danas je to najomiljenija i najčešće izvođena verzija toga djela.


Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja na ovome koncertu, ulazak u Malu dvoranu Doma sportova bit će moguć samo za 100 prošlogodišnjih pretplatnika Majstorskog ciklusa koji nam među prvima potvrde dolazak na broj telefona 01/634-3549, radnim danom od 9 do 14 sati, od 7. do 13. travnja. Prijave primamo do popunjenja slobodnih mjesta. Molimo vas da radi evidencije posjetitelja u dvoranu dođete najkasnije do 19.30, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!