15:24 / 02.09.2021.

Autor: HRT

"General" Bustera Keatona uz Simfonijski orkestar HRT-a

Buster Keaton

Buster Keaton

Foto: promo / promo

Subota, 11. rujna 2021. u 21 sat

južni travnjak zgrade HRT-a


Projekcija filma General Bustera Keatona 

Simfonijski orkestar HRT-a

Timothy Brock, dirigent


Projekciju klasika kinematografije - crno-bijele nijeme komedije General, o potjeri dvaju vlakova u vrijeme Američkog građanskog rata koju je režirao i u kojoj je glavni glumac Buster Keaton - uživo će pratiti izvedba Simfonijskog orkestra HRT-a. Predvodit će ju danas vodeći autor i restaurator glazbe za nijeme filmove – američki dirigent i skladatelj Timothy Brock.

Timothy Brock svoju je prvu partituru za nijemi film napisao 1986., u dobi od 23 godine. Bila je to glazba za film Pandorina kutija iz 1929. Od tada je napisao gotovo 30 partitura za nijeme filmove od kojih su neke nastale na narudžbu najuglednijih orkestara i filmskih organizacija današnjice. Među njima su Lyonski nacionalni orkestar, bečki Konzerthaus, Teatro de la Zarzuela iz Madrida, Briselska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Berna, Cineteca di Bologna, La Cinémathèque française i 20th Century Fox.


Kao jedan od vodećih autoriteta za izvedbenu praksu 20-ih i 30-ih godine prošloga stoljeća te za glazbu za nijemi film, bavio se restauracijom i objavljivanjem partitura za Novi Babilon Dmitrija Šostakoviča, Cabiriu Manlia Mazze, Entr'acte Erika Satiea te Ballet méchanique Georgea Antheila. Od 1998. intenzivno se bavi i glazbom Charliea Chaplina, pa je do danas rekonstruirao partiture za 12 njegovih nijemih filmova. 


Autor je i originalnog autorskog opusa te redovito surađuje s orkestrima kao što su Njujorška filharmonija, Filharmonija BBC-a, Simfonijski orkestar Chicaga, BBC-ev Škotski simfonijski orkestar, Orkestar Akademije sv. Cecilije, Simfonijski orkestar RAI, Radijski simfoijski orkestar iz Beča, Filharmonija Sjevernonjemačkog radija.


Godine 2005. godine napisao je glazbu za nijemi film General Bustera Keatona iz 1926. Premijerno ju je izveo Nacionalni orkestar iz Lyona, a za tu prigodu autor je zapisao:


„Za Bustera Keatona bilo je tipično da nije davao upute o glazbi koju je želio za svoje filmove. Sačuvana su tri nacrta (sugestije filmskog distributera o glazbenim ulomcima) za dva njegova uratka, no General nije među njima. Stoga, za razliku od Chaplina koji je pedantno pisao glazbu za svoje vlastite filmove, kada je riječ o Keatonu, mi glazbenici se sami moramo snalaziti. 


Iako postoje bogati izvori autentične glazbe iz vremena Američkog građanskog rata, želio sam napisati potpuno novu glazbu utemeljenu na originalnom materijalu. U mojoj domovini, SAD-u, brojne pjesme građanskog rata dočaravaju već postojeće slike, s kojima se ja nisam htio suočavati, ili još gore, iskorištavati ih. Stoga sam se odlučio za izbor sjevernjačkih i južnjačkih himni iz toga doba (1861.-1869.) iz arhivskih izvora. Nadalje, budući da je film komedija, himne su predstavljene onako kako zamišljam da bi to bilo 1926., u nizu orkestralnih aranžmana, uključujući foxtrote, dvokorake i valcere. S obzirom da je gotovo polovica filma posvećena dvjema velikim sekvencama potjere za vlakovima, bilo je puno prostora za rad sa svim sekcijama orkestra.


Kao restaurator glazbe za obitelj Chaplin i dobar poznavatelj stotina partitura filmova iz toga razdoblja, uvijek mi je bio cilj raditi na način tadašnjeg skladatelja. To je vidljivo ne samo kroz skladateljsku tehniku, već i jednako važnu orkestraciju i danas zaboravljenu izvedbu praksu. Kao suvremene glazbenike, učitelji su nas i više nego obeshrabrivali da sviramo na način naših prethodnika, ispuštajući ukrasne i stilske odabire važne za razdoblje 20-ih i 30-ih godina. U ovoj partituri odlučio sam se za revitaliziranje izvedbene prakse toga vremena koja je ključna za njezin uspjeh, na način da sam gledao u nazad, a ne u naprijed, na način kako sam mogao skladati 1926., i da sam imao sreće da radim za Bustera Keatona“.


Izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske televizije. 
Za koncert se možete prijaviti ovdje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!