Igor Stravinski: Posvećenje proljeća - balet (Lisinski)

11.05.2023.

Zadnja izmjena 11:03

Autor: HRT

Posvećenje proljeća u Lisinskom

Posvećenje proljeća u Lisinskom

Foto: promo / promo

Srijeda, 10. svibnja 2023. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Simfonijski orkestar HRT-a

Pascal Rophé, dirigent


Balet HNK Ivan pl. Zajca iz Rijeke

Maša Kolar, koreografkinja

Maja Marjančić, dramaturška i koreografska asistentica

Nuno Salsinha, oblikovatelj svjetlaMaurice Ravel: Menuet antique (koncertna izvedba)

Maurice Ravel: Bolero (Ballet en I acte 1928) (koncertna izvedba)

Igor Stravinski: Posvećenje proljeća (baletna izvedba)

Maša Kolar i Maja Marjančić, suočene s globalnim i lokalnim elementarnim krizama, vodile su se u doživljavanju i slušanju kanonskoga djela Igora Stravinskog promišljanjem o prirodi i njezinom opstanku, pa tako i opstanku same ljudske vrste. Ta svijest zauzima danas jednako važnu ulogu u društvenom životu kao što imaju politika, vjera, ekonomija i ostali društveni sustavi.


Posvećenje proljeća dandanas, nakon više od stotinu godina, odiše svježinom te uzbuđuje i nadahnjuje onako kako samo glazba i priroda mogu svojom ljepotom.


Iako su Stravinski i Nijinski svojim prvim baletom opisali žrtvu kao mladu ženu (ono „drugo“, ono „slabije“, ali plodnije biće), prinesenu od strane strogog patrijarhalnog ustroja kako bi „udovoljili“ Zemlji, danas je ta mlada žena zamijenjena novom žrtvom – Zemljom samom. Možemo reći da je naša Zemlja postala žrtvom ljudi, u istom onom društvenom ustroju koji nadzire, eksploatira, zagađuje i kontrolira sve čime je okružen.


Balet u koreografiji Maše Kolar inspiriran prirodom faunističkog svijeta predstavlja galeriju epizoda u kojima animalni vokabular u suigri s nizom isprepletenih nježnih melodija, energičnih dionica, i neočekivanih kompulzivnih ritmova partiture, otvara slobodu u novom doživljaju skladbe Igora Stravinskog – kao one koja slavi život. Koreografija priziva živući prirodni svijet kao unikatno i spektakularno čudo koje blista isključivo u raznovrsnosti i bogatstvu jedinki, povezanih međusobnim podržavanjem i održavanjem.


Kako su navele Maša Kolar i Maja Marjančić, ova interpretacija ne teži intelektualnom i filozofičnom. One su se odlučile za nešto što ih ushićuje, nešto što slavi život, sinergiju prirode i čovjeka, pojedinca i društva.  


Organizacija: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!