Joseph Haydn: Stvaranje svijeta

17.09.2021.

13:08

Autor: HRT

Joseph Haydn

Joseph Haydn

Foto: promo / promo

Subota, 25. rujna 2021. u 19.30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog


Joseph Haydn: Stvaranje svijeta, oratorij za soliste, zbor i orkestar, Hob. XXI:2


Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Tomislav Fačini, dirigent

Evelin Novak, sopran

Krešimir Špicer, tenor

Krešimir Stražanac, bas bariton

Nakon nastupa u ciklusu Kanconijer, solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija gostuju u ciklusu Lisinski subotom i donose još jednu izvedbu velebnog oratorija Stvaranje svijeta Josepha Haydna. 


Na stvaranje djela, koje će označiti prekretnicu u oratorijskoj glazbi na razmeđu prosvjetiteljstva i romantizma, Haydna je potaknulo oduševljenje oratorijima G. F. Händela i tekst koji je dobio u Londonu. Za libreto se pobrinuo barun Gottfried van Swieten: u tekstu na engleskom jeziku, zasnovanom na biblijskoj priči o stvaranju svijeta i navodno pisanom za Händela, Swieten je prepoznao uzvišenu temu koja će Haydnu dati prigodu „da iskaže cijeli opseg svojih dosega i izrazi svoj neiscrpni genij u punoj snazi”.


„Priča o stvaranju uvijek se smatrala najuzvišenijom i izazivala najviše strahopoštovanja. Popratiti to veliko djelo s prikladnom glazbom zasigurno ne bi moglo imati drugog rezultata osim da pojača ove svete osjećaje u srcu slušatelja i učini ga otvorenim za dobrotu i svemoć Stvoritelja”, zapisao je 1801. Haydn.


Stvaranje svijeta je prvi put javno predstavljeno u bečkome Dvorskom kazalištu 19. ožujka 1799. uz golemo oduševljenje i odobravanje prisutnih. Oratorij je postao jedno od najtraženijih djela, osobito na dobrotvornim koncertima. „Znam da sam Božji miljenik”, rekao je Haydn pod dojmom uspjeha, „ali neka svijet zna i da nisam bio beskoristan član društva, i da se glazbom može puno dobroga učiniti”. Spoj uzvišene i univerzalne teme, kulturno-povijesnog trenutka, dopadljivosti i visokoobrazovanoj i široj publici te grandioznosti Haydnove glazbe, priskrbili su oratoriju status najvažnijeg ostvarenja europske kulturne scene do tada.


Više o događaju...Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!