Simfonijski orkestar HRT-a izvodi balet "Petar Pan" Brune Bjelinskog

28.06.2022.

14:31

Autor: HRT

Glazbene večeri u sv. Donatu

Glazbene večeri u sv. Donatu

Foto: promo / promo

Srijeda, 6.srpnja 2022. u 21 sat

Forum, Zadar


Svečano otvorenje 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu


Simfonijski orkestar HRT-a

Alan Bjelinski, dirigent

Ansambl Kazališta lutaka Zadar

Robert Bošković, redatelj


Bruno Bjelinski: Petar Pan, adaptacija baleta za lutkarski ansambl


Simfonijski orkestar HRT-a tradicionalno sudjeluje na svečanom otvaranju Glazbenih večeri u sv. Donatu u Zadru. Ovaj put udružit će se s ansamblom Kazališta lutaka Zadar kako bi predstavili jedinstveno uprizorenje baleta Petar Pan Brune Bjelinskog, djela nastalog 1966. prema glasovitoj drami odnosno romanu škotskog spisatelja J. M. Barriea. Priča o dječaku koji nije želio odrasti, njegovoj družini i fantastičnoj Nigdjezemskoj dio je djetinjstva nebrojenih generacija još od početka prošloga stoljeća kada je predstava prvi put postavljena u Londonu, a jednako je fascinantna i danas.


Balet s glazbom Brune Bjelinskog praizveden je 1966. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Koreograf je bio Nenad Lhotka, a dirigent Miro Belamarić. U najnovijoj adaptaciji, tumač partiture bit će skladateljev sin, skladatelj i dirigent Alan Bjelinski, kao idealni poznavatelj opusa velikana hrvatske glazbe od čije se smrti ove godine navršava trideset godina.


Više o projektu…


Organizator: Glazbene večeri u sv. Donatu


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!