Simfonijski orkestar HRT-a, László Fenyö i Aleksandar Marković u Rosenheimu

25.10.2021.

16:48

Autor: HRT

Laszlo Fenyö

Laszlo Fenyö

Foto: Marco Borggreve / promo

Ponedjeljak, 15. studenoga 2021. u 20 sati

Kultur+Kongress Zentrum Rosenheim KU'KO, Rosenheim


Simfonijski orkestar HRT-a

Aleksandar Marković, dirigent

László Fenyö, violončelo


Boris Papandopulo: Divertimento za gudače

Petar Iljič Čajkovski: Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar, op. 33

Petar Iljič Čajkovski: 6. simfonija u h-molu, Patetična, op. 74

Osim što njeguje suradnju s maestrom Aleksandrom Markovićem u Majstorskom ciklusu, Simfonijski orkestar HRT-a redovito s njim ostvaruje inozemna gostovanja, barem je tako bilo prije pojave COVID-19. Nastojimo vratiti tu tradiciju, pa će članovi Simfonijskog orkestra HRT-a, maestro Marković i solist, proslavljeni violončelist László Fenyö, nakon zagrebačkog koncerta otputovati u Bavarsku, u Rosenheim, kako bi nastupili u tamošnjem Kulturnom i kongresnom centru (Kultur+Kongress Zentrum Rosenheim KU'KO). 


Predstavit će se istim programom kao i u Zagrebu: Divertimentom za gudače kojim odaju počast hrvatskom velikanu Borisu Papandopulu u povodu 30. obljetnice njegove smrti, te dvama bezvremenskim remek-djelima Petra Iljiča Čajkovskog


Divertimento za gudače Papandopulo je dovršio 1953. godine u Opatiji, a sljedeće godine praizveo ga je Komorni orkestar Radio-Zagreba pod ravnanjem Sama Hubada. Skladbu karakterizira krajnja virtuoznost, u tretmanu cjelokupnoga ansambla, u suprotstavljanju većih i manjih orkestralnih skupina, te u međuigri dionica. Iako naslov sugerira dražestan i lagodan svijet rokokoa, Čajkovski se u Varijacijama na rokoko temu prije svega ugledao na Mozarta te stvorio djelo klasično u formi i tipu no virtuozno i romantično. U čemu je Šesta simfonija za Čajkovskog bila njegovo najiskrenije djelo u koje je unio svu svoju dušu, javnost nikada nije saznala. Čini se da je njezina struktura ključ za razumijevanje: riječ je o istinskoj sintezi bogate simfonijske tradicije koja joj prethodi.


Više o koncertu...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!