Birane partiture pod vodstvom Matije Fortune

24.04.2023.

14:01

Autor: HRT

Tamburaški orkestar HRT-a, dirigent Matija Fortuna

Tamburaški orkestar HRT-a, dirigent Matija Fortuna

Foto: Renato Brađolica / HRT

Svoj pretposljednji ovogodišnji koncert iz ciklusa U ozračju tambure, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) održao je u nedjelju 23. travnja 2023. pod vodstvom Matije Fortune u Studiju Bajsić na zagrebačkom Prisavlju. Maestro Fortuna za ovaj je koncert odabrao skladbe pisane isključivo za tamburaški orkestar. 

- Tambure i tamburaški orkestar obilježili su moju generaciju, naše odrastanje, kroz tamburaški orkestar prošli su budući profesionalni glazbenici, znanstvenici, doktori… Bisernicu sviram od svoje šesto godine života, a priv mi je učitelj tambure bio otac Stjepan (poznati tamburaški glazbenik, op. a.) – otkriva svoju duboku povezanost s tamburom maestro Matija Fortuna.


U križevačkoj glazbenoj školi Alberta Štrige, u kojoj je maestro Fortuna stjecao prvu formalnu glazbenu naobrazbu, njegovalo se orkestralno i komorno muziciranje tako da je od prvih dana svirao u malom, a kasnije u velikom tamburaškom orkestru škole te komornim sastavima tambura. S Tamburaškim orkestrom HRT-a suradnju počinje još 2017. na poziv tadašnjeg šefa dirigenta Siniše Leopolda.


Galerija
Matija Fortuna , Foto: Renato Branđolica /HRT
Tamburaški orkestar HRT-a i Matija Fortuna , Foto: Renato Branđolica /HRT Matija Fortuna i Tamburaški orkestar HRT-a , Foto: Renato Branđolica /HRT Tamburaški orkestar HRT-a u studiju Bajsić , Foto: Renato Branđolica /HRTTamburaški orkestar HRT-a u studiju Bajsić , Foto: Renato Branđolica /HRT

Koncert Birane partiture za tambure satkan je od skladbi hrvatskih skladatelja koje su obilježile njegovo glazbeno odrastanje uz Tamburaški orkestra GŠ A. Štrige.


Program je otvorila skladba Na način starih (Air – Bourre) Adalberta Markovića, koji je plodno surađivao s križevačkim Orkestrom, koja prikazuje velike zvukovne mogućnosti tambure kao orkestralnog instrumenta. U Ciganskoj rapsodiji Huga Borneića, koja je uslijedila, vješto su spojeni motivi romske glazbe s tamburaškim instrumentima, dok su u najpoznatijoj i najizvođenijoj skladbi Julija Njikoša Slavonska rapsodija, slavonski narodni motivi povezani u preglednu formalnu cjelinu uz izmjene brzih i sporijih odsjeka.


Središnji dio koncerta zauzeo je Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar Jurice Hrenića. Kao solist na trubi predstavio se Mario Lončar, prvi trubač Zagrebačke filharmonije koji često surađuje i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. Zanimljivo je da je Mario odrastao u tamburaškom okruženju te svira nekoliko tamburaških instrumenata. Concerto grosso posvećen je upravo njemu, te ga je on pod vodstvom maestra Fortune i praizveo 2016. u sklopu diplomskog koncerta Jurice Hrenića na Osječkoj akademiji za umjetnost i kulturu. Solist na klaviru bio je David Vuković, istaknuti komorni glazbenik, te član nagrađivanog Tria Eusebius. Dok su se na timpanima i udaraljkama punom Bajsiću predstavili Luis Camacho Montealegre i Lovro Baričević. Hrenić je formalno strukturirao skladbu po uzoru na barokne koncerte, uz izmjene solističkih i tutti odsjeka. Dionice trube i klavira vrlo su virtuozne i pred soliste stavljaju velike tehničke zahtjeve koje su Lončar i Vuković svladali bez ikakvih teškoća te tako oduševili sve prisutne.


Koncert je zatvorila skladba Oj, more duboko Tihomila Vidošića inspirirana narodnim motivima iz Dalmacije, ali i zvukom simfonijskih uvertira.


Galerija
Mario Lončar , Foto: Renato Branđolica /HRT
David Vuković , Foto: Renato Branđolica /HRT Luis Camacho Montealegre , Foto: Renato Branđolica /HRTLovro Baričević, Foto: Renato Branđolica /HRTMario Lončar , Foto: Renato Branđolica /HRTConcerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar Jurice Hrenića, Foto: Renato Branđolica /HRT

Cijeli program zahtijevao je veći broj svirača u orkestru te su se Tamburaškom orkestru HRT-a pridružili studenti tambure na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.


Koncert je sniman pa će se, nakon postprodukcije, i radijska i televizijska snimka moći pogledati i/ili poslušati na HRT-u kao i na HRTi platformi.

Galerija
Tamburaški orkestar HRT-a , Foto: Renato Branđolica /HRT
Birane partiture u ozračju tambure , Foto: Renato Branđolica /HRTTamburaški orkestar HRT-a, Foto: Renato Branđolica /HRTTamburaški orkestar HRT-a i Matija Fortuna , Foto: Renato Branđolica /HRT Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Renato Branđolica /HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!