15:51 / 14.02.2017.

Autor: HRT

Brojni Križevčani uživali u nastupu dua Bow vs Plectrum s Tamburaškim orkestrom HRT-a

Foto: Milan Petić

Foto: Milan Petić

Foto: - / -

Nastup dua Bow vs Plectrum, koji čine Filip Novosel i Tihomir Hojsak, uz bubnjara Žana Tetičkoviča i Tamburaški orkestar HRT-a, privukao je brojne Križevčane u Veliku dvoranu njihovog Hrvatskog doma.

Subota, 11. veljače 2017.
Hrvatski dom, Križevci

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Bow vs Plectrum

Nastup dua Bow vs Plectrum koji čine Filip Novosel na braču i Tihomir Hojsak na kontrabasu, uz bubnjara Žana Tetičkoviča i Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, privukao je brojne Križevčane u Veliku dvoranu njihovog Hrvatskog doma.

Filip Novosel i Tihomir Hojsak, mladi jazz glazbenici sa sve uspješnijim karijerama i kod nas i u inozemstvu, u Križevce su donijeli repertoar svojih izvornih skladbi u kojima isprepliću različite folklorne motivi i nepravilne ritmove svojstvene glazbenom okružju iz kojeg i sami potječu s harmonijskim jezikom suvremenoga džeza i virtuoznih improvizacija kojima pokazuju puni potencijal svojih glazbala.

Svoj prvi album, naslovljen upravo Bow vs Plectrum, objavili su u travnju 2016., a većina skladbi koje su predstavili nalazi se na njemu. Riječ je o programu koji je premijerno predstavljen na početku koncertne sezone Tamburaškog orkestra HRT-a, u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u 16. listopada prošle godine. Među skladbama su tako bili Podravski inferno, Dalmatinska jutra, Dinarska suita, Balkanika, Penthouse te Bow vs Plectrum, a dugotrajan i oduševljen aplauz publike potvrdio je s koliko su užitka glazbenici muzicirali pred prepunom dvoranom.

Filip Novosel upisao se u povijest kao prvi diplomirani džez-tamburaš (New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku). Tihomir Hojsak kontrabasist je novoga vala generacije džezista, dobitnik Porina i vlasnik dvaju samostalnih albuma. Dodatno je uzbuđenje donio gost, Žan Tetičkovič, jedan od najnagrađivanijih mladih skladatelja i bubnjara u svijetu džeza koji trenutačno djeluje na relaciji New York-Slovenija.

Koncert u Križevcima upriličen je zalaganjem člana Tamburaškog orkestra HRT-a Igora Kudeljnjaka, a organizirali su ga udruga P.O.I.N.T i Glazbena škola Alberta Štrige pod pokroviteljstvom Grada Križevaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!