11:42 / 12.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Drago Diklić u ozračju tambure

Drago Diklić u emisiji A-strana (Foto: Dario Njavro za HRT)

Drago Diklić u emisiji A-strana (Foto: Dario Njavro za HRT)

Foto: - / HRT

Ove nedjelje, 17. veljače, u 20 sati u studiju Bajsić HRT-a, održat će s koncert Tamburaškog orkestra HRT iz ciklusa 'U ozračju tambure' na kojem će gost biti legendarni Drago Diklić.
Ove nedjelje, 17. veljače, u 20 sati u studiju Bajsić na zagrebačkom Prisavlju, održat će s koncert Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) iz ciklusa U ozračju tambure. Gost koncerta je Drago Diklić, hrvatski pjevač, glazbenik, skladatelj, kantautor i jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske zabavne i jazz glazbe.

Drago Diklić svoje će vječne hitove predstaviti u novom ruhu uz Tamburaški orkestar HRT-a i maestra Sinišu Leopolda. Diklić je autor i izvođač originalnog opusa koji je iznjedrio neke od najprepoznatljivijih domaćih evergrina. Jedinstveni šansonijerski stil Diklić njeguje još od 1950-ih kada je ponesen novostima u jazzu i zabavnoj glazbi počeo nastupati u Zagrebu. Mnoge njegove skladbe, među kojima su Najlepša je domaća reč, Zagreb je najljepši grad, Opet si plakala, Zagorje moje tak imam te rad, Oprosti, volim te… postale su trajna vrijednost hrvatske glazbe i ušle u one legendarne pjesme koje mnogi ljudi bez oklijevanja nazivaju soundtrackom života, a nalaze put i do mlađih generacija.

Drago Diklić – Fiko, rođen je u Sinju (1937.), s roditeljima u Zagreb dolazi 1941. gdje u Trnju odrasta i provodi najveći dio svoga života. Vrlo mlad počinje svirati violinu, a s nepunih 5 već solist je u zboru društva 'Međimurci' i nastupa na tadašnjem Radio Zagrebu.  Od 1954. počinje se baviti jazz i zabavnom glazbom pa od tada datiraju i prve snimke na Radio Zagrebu te prva izdanja gramofonskih ploča u produkciji 'Jugotona'. Dobitnik je brojnih festivalskih nagrada; Vjesnikove nagrade Josip Slavenski (1985.); Diskografske nagrade Porin za životno djelo (2011.); Nagrade Milivoj Körbler za životno djelo Hrvatskog društva skladatelja (2012.); Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi i mnogih drugih. Okušao se i kao glumac u filmu Blagajnica hoće ići na more i u nekoliko epizoda TV serije Drž'te lopova. Čest je gost raznih radijskih i televizijskih emisija. Kao zaljubljenik u bridge – najljepšu intelektualnu sportsku igru, objavio je prvu knjigu o bridgeu u nas Bridge igra i sport, čime ta igra kao svjetski i olimpijski sport dobiva veliki broj novih sljedbenika.
 
Skladbama koje bude nostalgiju, ali i radost, legendarni glazbenik sada će pridodati novu dimenziju – aranžmane za Tamburaški orkestar HRT-a. Posebna gošća koncerta bit će Renata Sabljak, poznata pjevačica i glumica, članica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.


Kako je došlo do suradnje i kako su od mora hitova odabrani oni za koncert otkrili su emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Drago Diklić i maestro Siniša Leopold.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!