12:59 / 31.05.2017.

Autor: HRT

Drugi dan "Glazbe i grada" otvorili Tamburaši

Foto: Domagoj Kunić

Foto: Domagoj Kunić

Foto: - / -

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold nastupili su na pozornici na Trgu kralja Tomislava slaveći Svečanost glazbe uz Ivanu Kindl, Damira Kedžu i dečke iz dua Bow vs Plectrum.
Četvrtak, 22. lipnja u 18 sati
Trg kralja Tomislava, Zagreb
Glazba i grad
Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Gosti:
Ivana Kindl, Damir Kedžo, Bow vs Plectrum (Filip Novosel i Tihomir Hojsak

Potpuri hrvatskih plesova i  pjesama:

Tradic. - obr. B. Ivanković
Gračanska polka / ples iz okolice Zagreba

Tradic. – obr. S. Kalogjera
Kvadrilja / stari dalmatinski ples

Tradic. - obr. Božo Potočnik
Da bi se zrušile te legradske gore / međimurska pjesma

S. Leopold
Lipo ti je kad se kuruz sije / slavonske pjesme i plesovi

S. Leopold
Glazbene konstelacije

N. Kalogjera
Zagrebačka promenada

Z. Krkljuš – obr. R. Bosner
Pjesma Zagrebu
Ivana Kindl

B. Mihaljević – D. Britvić – obr. K. Oblak
Golubovi
Damir Kedžo

T. Simović – obr. R. Purić
Baltazar

M. Rus – obr. M. Bertić
Još i danas zamiriše trešnja
Ivana Kindl

D. Pomus – M. Shuman – prepjev M. Kinel – obr. S. Leopold
Sedamnaestogodišnjoj
Damir Kedžo

B. Benini
Na izvoru
Dubravko Češnjak, bisernica; R. Gross, udaraljke

Đ. Jusić - obr. F. Novosel
La musica di notte
Filip Novosel, brač

F. Novosel
Dalmatian Sunrise
Bow vs. Plectrum

I. Kindl – obr. F. Novosel
Utjeha
Ivana Kindl

A. Kabiljo - D. Britvić – obr. S. Mihaljinec
Tvoja zemlja
Damir Kedžo

P. Gotovac – P. Cindrić – obr. S. Mihaljinec
Tebi grade moj
Ivana Kindl i Damir Kedžo


Usprkos lošem vremenu prvoga dana i velikoj vrućini drugoga, projekt  Glazba i grad,  dvodnevno slavlje glazbe u kojemu ansambli HRT-a svojim sugrađanima poklanjaju koncerte u čarobnom okruženju Trga kralja Tomislava, itekako je uspjela!  

„Sretni smo što nam vrijeme nije sve pokvarilo, sretni smo što smo mogli našim sugrađanima pokloniti tri krasna koncerta, ponosni smo na naše ansamble koji su bili odlični! “ - rekla je nakon koncerta rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj.  

Na Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta 21. lipnja Zagrepčani, gosti Zagreba te gledatelji Hrvatske radiotelevizije i slušatelji Hrvatskoga radija mogli su uživati u koncertu Simfonijskog orkestra i Zbora  HRT-a. 

„U ovakvom ambijentu tema koncerta zapravo se  nametnula sama po sebi – što drugo nego bajka!“ – rekla je rukovoditeljica RJ Glazbe HRT-a Ivana Kocelj. 

Na programu koncerta našlo se  biserje klasične glazbe, poput Slika s izložbe Mauricea Ravela,   ulomaka iz OrašaraŠeherezade , Wagnerovih opera….Publiku je svojim prekrasnim sopranom očarala Evelin Novak, naša proslavljena operna pjevačica sa sjajnom međunarodnom karijerom, inače  članica Državne Opere u Berlinu kamo ju je pozvao legendarni maestro Daniel Barenboim.  Solist je bio dvadesetjednogodišnji  Luka Ljubas, prvi hrvatski violinist ikad koji je osvojio Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml.  A koncertom je ravnao mladi brazilski dirigent kojega kritika zove istinskom prirodnom silom – maestro Eduardo Strausser.  

Idući je dan donio čak dva koncerta. Tamburaški je orkestar nastupio s Damirom Kedžom, Ivanom KIndl i duom Bow vs  Plectrum, a program koncerta nazvanog Od samice do jazza mogli bismo nazvati iTamburica na sve načine, jer tamburice su svirale i tradicijsku i zabavnu glazbu i šlagere, ali i jazz. Orkestar je predvodio maestro Siniša Leopold.

Veliko finale Glazbe i grada bio je koncert Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella! Na njemu je sa Jazzerima pjevao, plesao i svirao karizmatični američki trombonist Joseph Joe Bowie. Svojim je funky jazzom uz svesrdnu pomoć  Orkestra, Carle Belovari i saksofonista Igora Geržine, inače glazbenog producenta Jazz orkestra HRT-a, rasplesao Tomislavac.  

Glazba i grad otvorila je veliki festival orkestara  na otvorenome Zagreb Classic koji je prošle godine pokrenuo Grad Zagreb. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!