Duh tradicije u novim skladbama i obradama narodnih napjeva

15:11 / 21.03.2022.

Autor: HRT

Tamburaški orkestar HRT-a, Ansambl JANE

Tamburaški orkestar HRT-a, Ansambl JANE

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 21. ožujka 2022. – Sinoć je u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u održan peti koncert u ovoj sezoni ciklusa U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a i maestra Siniše Leopolda. Ovaj put u 'ozračju tambure' bila je tradicijska glazba iz raznih krajeva Hrvatske, točnije nova glazba stvarana u duhu tradicije te obrade narodnih napjeva. 

„Vrsni autori i aranžeri priredili su svoje uratke pučkih pjesama i plesova, ali i recentne obrade u prepoznatljivom dosluhu s tradicijom. Prezentacijom ovakvih novih originalnih djela znatno se obogaćuje fundus naše glazbene riznice. Raznovrsna sjedinjenja tamburaškog zvukovlja sa starim gudačkim i drugim tradicijskim glazbalima poput tambure samice, duda, dvojnica, istarskog miha, raznih udaraljki, folklornog pjevanja… čine večerašnji glazbeni doživljaj u ozračju tambure još zanimljivijim“, zapisao je maestro Siniša Leopold najavljujući sinoćnji program.


U predstavljanju izabranih skladbi, članovima Tamburaškog orkestra HRT-a i maestru Leopoldu pridružili su se brojni gosti: Viktorija Kulišić, Renata Sabljak, Ansambl JANE, Borna Šercar na udaraljkama, Bruno Philipp na klarinetu, Leopold Stašić, Ivo Jukić i Val Bakrač na violinama, te Stjepan Večković na dudama, jedinki i istarskom mihu.


Program je otvorilo Tamburaško sijelo Siniše Leopolda, a slavonski su duh, kao solisti, oživjeli Dubravko Češnjak i Miroslav Regović na bisernicama. U nastavku su slijedile nove skladbe iz pera autora / obrađivača, ujedno i doajena naše narodne glazbe Marijana Makara i Bože Potočnika (koji su bili i u publici), Pod Sljemenom i Podravina stara te Špek polka u obradi člana orkestra Romana Grossa. Trojica mladih violinista – Leopold Stašić, Ivo Jukić i Val Bakrač podarili su poseban zvuk Kupinečkoj polki i Tatarovu drmešu, a sudjelovali su i u izvedbi Potočnikove Štefina dudaša sa solistima, vrsnim glazbenicima i redovitim suradnicima naših Tamburaša: klarinetistom Brunom Philippom i solistom ansambla LADO Stjepanom Večkovićem na dudama. Svoj blistavi vokal i sugestivnu interpretaciju podarila je Renata Sabljak pjesmi Falila se lepa Jana koju je Siniša Leopold napisao za predstavu Breza.


Kako smo mogli čuti od voditeljica programa Maje Ciglenečki, skladba Roza na zdencu nastala je 2000. godine za Festival u Pitomači. Glazbu je napisao Siniša Leopold, a stihove Drago Britvić. Sada su je, prvi put nakon te 2000. godine, izvele članice vokalnog ansambla JANE iz Velike Gorice. Novu skladbu za ovu prigodu napisao je i naš proslavljeni udaraljkaš Borna Šercar; naslovljena je Orko, a uz njega, u izvedbi je kao solist sudjelovao Stjepan Večković na jedinki.


Stjepan Večković bio je i zvijezda Putovanja Istrom, kada je u ruke uzeo mih, a članovi Tamburaškog orkestra HRT-a, Dubravko Češnjak, Miroslav Regović i Marko Blašković, bisernice su zamijenili mandolinama u izvedi Zvuka Dalmacije.


Filip Novosel autor je Šest koncertantnih varijacija na Kolarićvu temu u kojima smo mogli prepoznati našu prvu zapisanu starogradsku pjesmu, Miruj, miruj srce moje, u kojoj je Pajo Kolarić uglazbio stihove Petra Preradovića. Autentična interpretatorica starogradskih pjesama, Viktorija Kulišić Đenka, potom je izvela pjesme Za tobom srce žudi i Na te mislim, a Renatu Sabljak ponovno smo čuli u izvedbi pjesme Umiru stare kavane Julija Njikoša i Drage Britvića. Veselo protuletje ponovno je na pozornicu dovelo klarinetista Brunu Philippa koji je i zapjevao uz članove Tamburaškog orkestra HRT-a. Mašinači, pjesmu Siniše Leopolda i Rajka Stilinovića s prošlogodišnjeg festivala u Pitomači, otpjevale su JANE.


„Večeras smo izveli mnoge skladbe koje su nastale na tragu starih, predivnih, tradicijskih pjesama – starih plesova, narodnih pjesama ili starogradskih melodija koje su bitno obilježile našu glazbenu povijest“, zaključio je maestro Leopold.


Naposljetku, međimurskom pjesmom Da bi se zrušile te Legradske gore, članovi Tamburaškog orkestra HRT-a, i glasovima i svirkom, ispratili su publiku iz Studija Bajsić.


Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!