Emotivna večer maestra Siniše Leopolda

17:18 / 25.04.2022.

Autor: HRT

Đani Stipaničev, Jacques Houdek, Siniša Leopold

Đani Stipaničev, Jacques Houdek, Siniša Leopold

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 25. travnja 2022. – Nakon 37 godina načelu Tamburaškog orkestra HRT-a i 47 godina prisustva u radu orkestra, maestru Siniši Leopoldu stiglo je vrijeme za umirovljenje. Tim je povodom sinoć u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u održan koncert posvećen njegovim skladbama i obradama, a predvodio ga je dakako sam maestro Leopold. Uz članove Tamburaškog orkestra HRT-a nastupili su brojni gosti, vokalni i instrumentalni solisti: Renata Sabljak, Danijela Pintarić, Josipa Lončar, Jacques Houdek, Đani Stipaničev, Bojan Jambrošić, pjevači Zbora HRT-a i trio Ethno Blues Classical. Pojačanje orkestru bili su violinisti Antun i Leopold Stašić, te Marjan Krajna na harmonici. Program je vodila Maja Ciglenečki.

Od glazbenih početaka i školovanja u Samoboru, preko studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je danas docent, do rada s Tamburaškim orkestrom HRT-a, maestro Siniša Leopold razvio je svoje aktivnosti kao skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent i publicist. Aktivan na mnogim područjima hrvatske glazbene scene, muziciranje na tamburama uzdignuo je do koncertnih dvorana i akademske razine, pa među svoje zasluge ubraja i današnji način djelovanja Tamburaškog orkestra HRT-a. O njegovu trudu svjedoče i mnoga priznanja i nagrade.


Tijekom gotovo pedeset godina vezanosti uz Tamburaški orkestar HRT-a, svjedočio je mnogim njegovim promjenama, od djelovanja isključivo za potrebe radijskog programa do ansambla koji ima aktivan koncertni život i brojnu publiku.


Kao skladatelj, za Tamburaški je orkestar napisao brojne skladbe i aranžmane, pa je sinoć bila idealna prilika podsjetiti na bogat opus maestra Leopolda. O izboru skladbi otkrio je: „Razmišljao sam o tome što se meni posebno sviđa u tom mom malo širem opusu. Odabrao sam meni drage melodije i glazbu, ali sam bio uvjerenja da će se i publici svidjeti.“


U to nema sumnje, sudeći po dugotrajnom pljesku i ovacijama koje su maestro, te gosti i članovi Tamburaškog orkestra HRT-a, dobivali nakon svake skladbe.


Od instrumentala Vrtuljak, Triole na žici, Libero, Valcer Zagrebu i Vatromet, preko pjesama Drava teče, tebe ni (Bojan Jambrošić), Uspavanka na Dravi (Renata Sabljak), Zrinjevac zelen plac (Danijela Pintarić), Sastala se klapa (članovi Zbora HRT-a: Želimir Panić, Tomislav Vitković, Tomislav Meštrić, Dinko Domjanović, Vjekoslav Hudeček), Slavoniju ja volim (Đani Stipaničev), Pređa (Josipa Lončar), Čast je vel'ka (Renata Sabljak i Đani Stipaničev), I nek zorje ostaneju tam (Danijela Pintarić) do finala u vjerojatno najizvođenijim maestrovim skladbama – Tko joj ljubi uplakano lice u izvedbi Jacquesa Houdeka te Svirci moji koju smo čuli u čak dvije verzije.


Riječ je o skladbi koja i je podarila naziv cijelome koncertu, u kojoj je (kao i u prethodnoj) uglazbio stihove Drage Britvića. Pjesmu su tijekom vremena izvodili brojni glazbenici, poput Zvonka Bogdana, Vice Vukova, Krunoslava Kiće Slabinca… Sinoć smo čuli instrumentalnu obradu mladih glazbenika iz sastava Ethno Blues Classical (Fran Brleković na bisernici, ujedno student maestra Leopolda na Muzičkoj akademiji; Karlo Ivančić na klaviru i Juran Strmecky na električnoj gitari). Nakon toga čuli smo i 'tradicionalnu' verziju u kojoj je, uz Đanija Stipaničeva i Jacquesa Houdeka zapjevao i maestro Leopold.


Siniša Leopold ostat će i dalje svojim djelovanjem vezan uz Tamburaški orkestar HRT-a, no iako to nije bio konačni oproštaj, emocija nije nedostajalo.


„Bili su sjajni izvođači, atmosfera je bila zaista posebna i emotivna. Lijepo se sviralo, sjajno se pjevalo tako da ću ovaj koncert pamtiti cijeli život. Ispada kao da je to neki moj definitivni oproštaj, ali nije baš tako. Još ću surađivati s orkestrom. Poklopilo se da se nakon dugo vremena mogla pojaviti i publika u našem Bajsiću tako da je ovaj koncert bio pun pogodak, dvorana je zbilja bila nabijena emocijama“, bio je dirnut maestro Leopold, kojemu su kolege iz orkestra uručili prigodni poklon.


Naposljetku, za dodatak, čuli smo i svima poznatu naslovnu temu filma Duga mračna noć.


Izravni prijenos koncerta, mogao se pratiti na Prvom programu Hrvatskoga radija. Snimka je dostupna na platformi HRTi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!