Mariachi Los Caballeros i Tamburaški orkestar HRT-a oduševili Zagrepčane

23.06.2019.

12:02

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Drugog dana trodnevnog slavlja glazbe i ljeta koje je HRT organizirala za Zagrepčane, njihove goste i sve svoje gledatelje, nastupili su Tamburaški orkestar HRT-a uz Mariache Los Caballeros.

Drugog dana trodnevnog slavlja glazbe i ljeta koje je Hrvatska radiotelevizija (HRT) organizirala za Zagrepčane, njihove goste i sve svoje gledatelje, u prekrasnom parku iza Umjetničkog paviljona nastupili su Tamburaški orkestar HRT-a uz jedinstvenu vokalno-instrumentalnu skupinu sjajnih glazbenika – Mariache Los Caballeros.

Mariachi Los Caballeros prvi su hrvatski sastav koji izvodi autentičnu meksičku glazbu. Popularni Caballerosi već puna dva desetljeća predstavljaju glazbenu posebnost na našim, europskim pa i svjetskim prostorima. Dvanaest svirača i pjevača pronose izričaj koji je, i ne tako davno, bio dominantan na hrvatskoj glazbenoj sceni. Šezdesetih godina prošloga stoljeća mnogi popularni hitovi Ive Robića, Marka Novosela i drugih, na tragu meksičke glazbene tradicije oduševljavali su publiku. Los Caballerosi priklonili su se tradicijskoj meksičkoj glazbi čiju vrijednost prepoznaju i hvale i u Meksiku. Nastupali su, ne jednom, u Guadalajari u koju su bili pozvani na Međunarodni Mariachi i Charerría susret  te su tamo svirali s najuglednijim mariachi sastavima svijeta, kao što su Mariachi Vargas de Tecalitlán, Mariachi de América i Los Camperos de Nati Cano. Surađuju i sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Rámonom Vargasom i Stefan Milenković, a svirajući su proputovali gotovo cijeli svijet. Povodom 20-godišnjice, koju su velikim koncert proslavili u KD Vatroslav Lisinski, meksička televizija snima o njima dokumentarni film, radnog naziva Mariachi superado /Izbuljeni mariachi...

Tamburaški orkestar HRT-a
i Los Caballerosi pod vodstvom Siniše Leopolda, Fiestom Mexicanom oduševili su brojene Zagrepčanima i goste grada koji došli na Tomislavov trg te zajedno s glazbenicima uživali u nesvakidašnjem spoju hrvatske i meksičke glazbe. Osim mariachi hitova (Jarabe Tapatio, Speedy Gonzales, México lindo y querido, La Adelita, El Relámpago, Despierta, La Mariquita, La Paloma, Cielito lindo, Guadalajara, El Viajero) svi su mogli uživati i u domaćih hitovima posebno priređenim za sastave na sceni (Zagorec v Južnoj Ameriki, Moj Zagreb tak imam te rad, Suza za zagorske brege, Vu plavem trnaci, Svirci moji, La musica di notte, Golubovi, Tvoja zemlja i Neka cijeli ovaj svijet). 

Bila je to prava fiesta koju nisu omele niti vremenske (ne)prilike. Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na televizijskom Trećem programu HRT-a (urednica Jana Haluza, redatelj Tvrtko Grgić), na Radio Sljemenu te putem HRTi platforme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!