12:05 / 21.02.2017.

Autor: HRT

Mariachi Los Caballeros u ozračju tambure

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Tamburaški orkestar HRT-a udružio se proslavljenim sastavom Mariachi Los Caballeros, izvevši, pred brojnom publikom u Studiju Bajsić, niz tradicionalnih meksičkih skladbi.

Nedjelja, 26. ožujka 2017. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Mariachi Los Caballeros
Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

S koncerta Tamburaškog orkestra HRT-a iz njihova ciklusa U ozračju tambure svi su otišli zadovoljni. I publika, što je najvažnije, i izvođači -  Mariachi Los Caballeros i Tamburaši HRT-a. 

„Vidim  da je publika je sretna , nasmijana odlazi s našeg koncerta i to mi je dovoljno. To je muzika koja obuzme srce!“  – rekao je poslije koncerta šef-dirigent Tamburaškog orkestra Siniša Leopold.

„Od prve note smo nekako kliknuli svi skupa i mi i Tamburaši i publika. Stvarno smo jako zadovoljni.„ – rekao je poslije koncerta član sastava Mariachi Los Caballeros Franjo  Vinković.

Mariachi Los Caballeros prvi je hrvatski mariachi sastav u nas, a autentičnu meksičku glazbu izvode već  dugi niz, točnije, 19 godina. Ovaj, mnogobrojni sastav čini  12 vrhunskih glazbenika; česti su gosti i domaćih i stranih pozornica, a  izuzetno su cijenjeni i u samoj kolijevci njihovih pjesama, u Meksiku, gdje su nastupali na Međunarodnim Mariachi i Charerria susretima. U Beču, Barceloni, Bratislavi i Budimpešti nastupili su sa jednim od najslavnijih tenora današnjice, Meksikancem Ramonom Vargasom. 

Interes za koncert je bio ogroman, a publika koja je bila dovoljno sretna da uspije dobiti ulaznicu za  Studio Bajsić imala je prilike čuti petnaestak tradicionalnih meksičkih pjesama kojima je „dodanu vrijednost“ dao zvuk tamburica Tamburaškog orkestra HRT-a. Time je ozračje tambure zasigurno postalo meksičko.

„Ovim smo koncertom hHOOvimtjeli pokazati da glazba ne poznaje granice, da je univerzalna.  Na jednoj strani žice tambure,  a na drugoj  violine,  trube i svih ostali tradicijski instrumenti Meksika, a poslušajte - mogu ići pod jednu kapu, pod jedan šešir. „ – rekao je šef-dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a  Siniša Leopold. 

„Jako smo zadovoljni  da se ova suradnja, o kojoj dugo pričamo, uspjela dogoditi. Kako je bilo? Od prve probe do generalke i koncerta –  doista prekrasni ljudi, odlični glazbenici i jedno prekrasno druženje. No, nije samo to. Ovo je i glazbeno vrlo vrijedan projekt, jer  ovakve glazbene kombinacije u svijetu nema. Ovo je nešto vrlo,  vrlo posebno.“ –  rekao je  Franjo  Vinković.

Odlična je vijest da je koncert snimljen i da ga uskoro možemo očekivati na našim malim ekranima.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!