11:32 / 18.05.2017.

Autor: HRT

Mini-turneja s duom Bow vs Plectrum i Žanom Tetičkovičem: Virovitica, Suhopolje, Samobor

-

-

Foto: - / -

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold u Virovitici su započeli mini-turneju s duom Bow vs Plectrum koji čine Filip Novosel i Tihomir Hojsak te udaraljkašem Žanom Tetičkovičem, a nastavili u Suhopolju i Samoboru.
Srijeda, 17. svibnja u 20 sati, Trg bana Jelačića, Virovitica
Četvrtak, 18. svibnja u 18 sati, ispred dvorca grofa Jankovića, Suhopolje
Petak, 19. svibnja u 20 sati, Kino dvorana, Samobor

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Bow vs Plectrum: Tihomir Hojsak & Filip Novosel
Žan Tetičkovič, udaraljke

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold u Virovitici su započeli mini-turneju s duom Bow vs Plectrum koji čine Filip Novosel i Tihomir Hojsak te udaraljkašem Žanom Tetičkovičem, a nastavili su je nastupima u Suhopolju i Samoboru.

U Virovitici su nastupili uz sopranisticu Kristinu Anđelku Đopar, a koncert je bio i humanitarnog karaktera, s prihodom namijenjenim za pomoć mladoj glazbenici Emi Boljevčan.

Duo Bow vs Plectrum čine Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na braču, koje kritičari hvale kao jedinstvenu i svježu pojavu na cjelokupnoj glazbenoj sceni. Filip Novosel upisao se u povijest kao prvi diplomirani džez-tamburaš (New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku). Tihomir Hojsak kontrabasist je novoga vala generacije džezista, dobitnik Porina i vlasnik dvaju samostalnih albuma. Kao i u Studiju Bajsić, 16. listopada 2016. kada su nastupili uz Tamburaški orkestar HRT-a, pridružio im se Žan Tetičkovič, slovenski bubnjar, producent i skladatelj s njujorškom adresom i diplomom The New School for Jazz and Contemporary Music.

Na programu sva tri koncerta bile su autorske skladbe Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka u kojima se isprepliću različiti folklorni motivi i nepravilni ritmovi svojstveni glazbi podneblja iz koje potječu, harmonijski jezik suvremenoga džeza i virtuozne improvizacije kojima pokazuju puni potencijal svojih glazbala. Riječ je mahom o skladbama s njihova prvog albuma, naslovljenog upravo Bow vs Plectrum i objavljenog u travnju 2016. godine, koji su kritičari ocijenili kao jedno od važnijih izdanja prošle godine, ali i jedno od važnijih izdanja za hrvatski džez općenito. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!