Mladi glazbenici zaključili sezonu ciklusa "U ozračju tambure"

26.04.2017.

12:59

Autor: HRT

default error photo
Tamburaški orkestar HRT-a zaključio je ovu sezonu ciklusa "U ozračju tambure" uz mlade glazbenike - nagrađivane učenike i studente glazbe koji su nastupili kao solisti i kao članovi orkestra.

Nedjelja, 28. svibnja 2017. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Gosti: Tomislav Koprić, Martin Durbek, Petra Stanec, Marko Kralj, Ivan Jambrec, Dominik Milošević, Marko Blašković, Franjo Pečarić, Ivan Koprić, Srđan Stanojević, Tamburaški kvartet Muzičke akademije, Mješoviti zbor Glazbene škole Požega

Ako na mladima svijet ostaje, budućnost tamburice u Hrvatskoj je svijetla! Dokazali su to brojni mladi tamburaši koji su u nedjelju  nastupili u posljednjem ovosezonskom koncertu ciklusa  U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a u Studiju Bajsić.

Program koncerta bio je doista bogat i raznolik. Od Brahmsova Valcera, preko Beethovena do zvukova tradicije,  čak i sambe!

Najmlađoj je solistici bilo samo deset godina,  a u čak 18 skladbi svoje su umijeće pokazali brojni mladi virtuozi  na  bisernici i braču, učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola te studenti. 

Po prvi put se publici predstavio Tamburaški ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, koji  se svojim domaćinima  priključivao  u raznim sviračkim kombinacijama, da bi u skladbi Brune Bjelinskog  Povratak Tauren – Expressom dva ansambla, mladi i „stari“, udružili snage i do kraja koncert odsvirali zajedno.  Na samome kraju priključili su im se i mladi vokalisti – Mješoviti zbor Glazbene škole iz Požege.

„Posebno nam je drago da smo mogli ugostiti toliko mladih solista, koliko sam vidio i publika  je stvarno uživala! Dostojan kraj sezone!“ – rekao je nakon koncerta šef-dirigent Tamburaša Siniša Leopold. „Učenici i studenti su na kraju školske godine u najboljoj formi, to se itekako čulo. Beskrajno mi je drago da u Hrvatskoj ima jako puno odličnih mladih tamburaša.“ - dodao je.

Inače, od prošle godine na zagrebačkoj je Muzičkoj akademiji s nastavom započeo Modul tambure na kojemu studenti uče svirati tamburu kao solističko glazbalo te se bave komornim muziciranjem svirajući u tamburaškom ansamblu. „Nadamo se da je to prijelazna faza do izjednačavanja tamburice sa svim ostalim instrumentima koji se studiraju na Muzičkoj akademiji.“ – rekao je Siniša Leopold. 

„Velika je odgovornost nastupiti s velikim profesionalnim orkestrom i to još pred kamerama, ipak predstavljamo Muzičku akademiju u Zagrebu, tako da je treme itekako bilo. Ali nekako je prošlo!“  – rekao je nakon koncerta student Srđan Stanojević.

„Predivno je iskustvo svirati sa ovako renomiranim orkestrom. I drago mi je da tamburicu svira sve više djevojaka!“  - rekla je studentica muzikologije Ana Jazbec koja tamburicu svira od osnovne škole. 

„Već tradicionalno završavamo sezonu nastupom mladih glazbenika. I već vam mogu reći da će tako biti i sljedeće godine! Bit će također mladi glazbenici, ne smijem još reći koji, ali smijem reći da neće biti samo tamburaši!“ – zaključio je  maestro Siniša Leopold. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!