Mladi virtuozi tambure za kraj sezone Tamburaškog orkestra HRT-a

22.05.2023.

16:30

Autor: HRT

Mladi glazbenici u ozračju tambure

Mladi glazbenici u ozračju tambure

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 22. svibnja 2023. – Tamburaški orkestar HRT-a već nekoliko godina zaključuje svoju sezonu ciklusa U ozračju tambure koncertom uz mlade, nadarene glazbenike – soliste na tamburama. Tako je bilo i sinoć: pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda, Tamburaški orkestar HRT-a nastupio je kao podrška studentima tambure na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.


Studenti umjetničkog studija tambure - Jurica Tuđan, Danijel Tomašević, Roberto Hren, Martin Durbek, Matija Patrčević, Fran Brleković i Dinko Magenhajm – predstavili su nam se i prošle godine, a studenti prve godine David Ralašić i Damijan Turković prvi put. Njihove solističke izvedbe pokazatelj su izuzetno visoke razine studija pokrenutog 2019. pod vodstvom maestra Siniše Leopolda i Veljka Valentina Škorvage.

„Večerašnjim odabirom htjeli smo pokazati današnji trenutak tambure u umjetničkim sferama. Najširoj publici tambura je odavno poznata kao instrument koji se orkestralno sjajno svira ne samo u Hrvatskoj već i na drugim kontinentima gdje žive Hrvati u iseljeništvu. Večeras želimo zapravo pokazati vrhunac te tamburaške piramide od kako je počeo studij tambure na muzičkim akademijama – što zapravo tambure mogu u umjetničkoj glazbi“, rekao je maestro Siniša Leopold tijekom sinoćnjeg koncerta u razgovoru s voditeljicom Majom Ciglenečki, otkrivši i da je interes mladih za studij tambure vrlo visok.


„Očekujemo vrlo brzo na prijemnim ispitima zagrebačke Muzičke akademije da nam se jave najbolji tamburaši koji se žele posvetiti studiju tambure. To je zaista jedan ozbiljan studij. Naši marljivi studenti su zaista virtuozi. Moram reći ne samo da su oni najbolji u Hrvatskoj već i u cijelome svijetu. Ovo što večeras čujete - nema boljeg umijeća sviranja tambure u umjetničkoj glazbi“, nije skrivao ponos dosezima svojih studenata maestro Leopold.


Galerija
Mladi glazbenici u ozračju tambure, Foto: Marija Štilinović/HRT
Mladi glazbenici i Tamburaški orkestar HRT-a, Siniša Leopold, Foto: Marija Štilinović/HRTJurica Tuđan, Tamburaški orkestar HRT-a, Siniša Leopold, Foto: Marija Štilinović/HRTDanijel Tomašević, Foto: Marija Štilinović/HRTDubravko Češnjak, Roberto Hren, Foto: Marija Štilinović/HRTMartin Durbek, Foto: Marija Štilinović/HRTMartin Durbek, Veljko Valentin Škorvaga, Foto: Marija Štilinović/HRTDinko Magenhajm, Matija Patrčević, Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Marija Štilinović/HRTTamburaški kvartet MA u ZAgrebu, Foto: Marija Štilinović/HRTTamburaški kvintet MA u Zagrebu, Foto: Marija Štilinović/HRTMaja Ciglenečki, Siniša Leopold, Foto: Marija Štilinović/HRTFran Brleković, Foto: Marija Štilinović/HRTDamijan Turković, David Ralašić, Foto: Marija Štilinović/HRTMladi glazbenici, Tamburaški orkestar HRT-a, Siniša Leopold, Foto: Marija Štilinović/HRTMladi glazbenici u ozračju tambure, Foto: Marija Šilinović/HRTSiniša Leopold, Višnja Požgaj, Marijan Makar, Foto: Marija Štilinović/HRT

Osim što su se predstavili kao virtuozni solisti i vješti aranžeri – Jurica Tuđan na braču (Allegro iz Koncerta BWV 1054 J. S. Bacha), Danijel Tomašević na bisernici (Elfentanz Davida Poppera), Roberto Hren na bisernici (Allegro con moto iz Klasičnog koncerta za bisernicu Marka Bertića), Martin Durbek na braču (Presto iz Koncerta za brač i tamburaški orkestar Veljka Valentina Škorvage), Matija Patrčević na bisernici i Dinko Magenhajm na braču (Zlatovez Veljka Valentina Škorvage), David Ralašić i Damijan Turković na tamburama samicama (Uranak u nedilju u obradi Bože Potočnika) – mladi su se glazbenici udružili i u kvartet (Danijel Tomašević, Martin Durbek, Emanuel Vuk, Jurica Tuđan) odnosno kvintet (Fran Brleković, Ivan Jambrec, Roberto Hren, Matija Patrčević, Dinko Magenhajm) te samostalno izveli Folklorne kasacije Miroslava Miletića i skladbu Jazz Monti Vittoria Montija u obradi Frana Brlekovića.


Svoju svestranost pokazali su i pridruživši se članovima Tamburaškog orkestra HRT-a kao dio orkestra u Tamburaškom divertimentu Siniše Leopolda, Unchained Melody Alexa Northa u obradi Marijana Makara te Drmešu za Pendereckog Ive Josipovića. Nije izostao ni dodatak – Croatian Phantasy Siniše Leopolda.


Koncert se snimao za Hrvatski radio.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!