Nina Ćorić i Tamburaški orkestar HRT-a spojili flamenko i tambure

20:23 / 28.02.2022.

Autor: HRT

Polonca Valič, Nina Ćorić, Mitja Obed, Tamburaški orkestar HRT-a

Polonca Valič, Nina Ćorić, Mitja Obed, Tamburaški orkestar HRT-a

Foto: Branimir Hajnš / HRT

Zagreb, 28. veljače 2022. – Na sinoćnjem koncertu u ciklusu U ozračju tambure u Studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije gošća Tamburaškog orkestra HRT-a bila je glazbenica Nina Ćorić – jedina hrvatska pjevačica flamenka. Zahvaljujući njezinoj inicijativi predstavljenoj maestru Siniši Leopoldu prije čak dvije godine, spojile su se naše tambure sa španjolskim flamenkom, a iako je pandemija usporila realizaciju projekta, sinoć se pokazalo kako je riječ o dvama žanrovima koji se sjajno nadopunjuju. 

Nina Ćorić, ili umjetnički Niña Flamenca, priznata je flamenko pjevačica. Od 2010. do danas bilježi uspjehe promičući flamenko na nastupima diljem Hrvatske i u susjednim zemljama, u suradnji s nizom istaknutih glazbenika-instrumentalista u inovativnim kombinacijama. Usavršavala se na školi flamenka Amor de Dios u Madridu te surađuje s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj. Među ostalim, vodi i Flamenco Festival Zagreb.


Ideja o spajanju flamenka i tambure rodila se prije više godina: „Prije puno godina kada sam gledala Šokačku rapsodiju u Lisinskom, čula sam što sve tambura može odsvirati i kako to dobro zvuči. Budući da u flamenku postoji jako puno instrumenata koji su slični tamburi, budući da je korijen samog instrumenta isti, pomislila sam zašto ne zamijeniti njihove instrumente s tamburama. Tada sam počela i tražiti aranžere koji bi se primili toga posla, i zahvaljujući glazbenom producentu Tihomiru Ivanetiću, došla sam do gospodina Krunoslava Seletkovića koji se primio tog posla i napisao veći dio aranžmana za večeras, a ostalo su napisali Marko Bertić i Filip Novosel“, otkrila je Nina Ćorić.


Spomenuti aranžeri prihvatili su se starih španjolskih pjesama koje je 1931. na klaviru odsvirao i snimio Federico García Lorca s pjevačicom i plesačicom La Argentinitom te ih time nanovo popularizirao. U povodu 100. obljetnice prvoga festivala flamenka održanog u Granadi, Tamburaški orkestar HRT-a i Nina Ćorić sinoć su u novome ruhu prvi put predstavili dvanaest mahom tradicionalnih skladbi na stihove Federica Garcíe Lorce: Sevillanas del siglo XVIII, Los cuatro muleros, Café de Chinitas, Zorongo Gitano, Nana de Sevilla, Pequeno vals Vienés, Verde que te quiero verde, Tres morillas de Jaén, El Vito, Anda jaleo, Romance Pascual de los Pelegrinitos, La Tarara. Osim spomenutih aranžera, dvije od njih je za glas i bas gitaru solo preradio Mario Rašić, koji se pridružio Nini Ćorić na pozornici. Podršku orkestru pružili su gosti: Borna Šercar na udaraljkama te Marko Bertić na gitari, a za osobit ugođaj pobrinuli su se plesači Polonca Valič i Mitja Obed.


„Flamenko i tambure prije svega povezuje utemeljenost u pučkoj glazbi. Flamenko je svjetski fenomen koji ljudi diljem svijeta prepoznaju kao glazbeni žanr s osebujnim pjevanjem, lupkanjem nogama o pod, s udaraljkama, pogotovo s kastanjetama, sa sjajnim gitaristima. To je posebnost koju imaju Španjolci. Mi nasuprot tome imamo našu divnu tamburu, a ona se može preobraziti u sve moguće žanrove i s velikim ih uspjehom izvodi“, rekao je maestro Siniša Leopold tijekom sinoćnjeg koncerta u razgovoru s voditeljicom Majom Ciglenečki.


Koncert se naime snimao za radio i televiziju te će uskoro biti u programima HRT-a.


„Ovo je za mene ostvarenje projekta koji sam dugo sanjala i planirala, tako da sam u njega uložila jako puno vremena, ljubavi, energije, pa i neka materijalna sredstva. Kada smo prošli tjedan počeli s prvim probama, shvatila sam da ta ideja postaje stvarnost. Jako sam sretna i zahvalna. Raditi s maestrom Leopoldom je doista iznimna čast. Imala sam priliku upoznati i Tamburaški orkestar HRT-a i nema ljepšeg nego kad možeš surađivati s glazbenicima koji su prije svega kvalitetni kao osobe i daju se srcem u to, tako da sam baš ispunjena“, zaključila je naposljetku Nina Ćorić.


Koncert je ostvaren u suradnji s Udrugom za promoviranje španjolske umjetnosti i glazbe Alma.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!