13:34 / 26.06.2021.

Autor: HRT

Nostalgija uz starogradske bisere i Tamburaški orkestar HRT-a

Starogradski biseri na Sunčanoj strani Prisavlja

Starogradski biseri na Sunčanoj strani Prisavlja

Foto: Marija Štilinović / HRT

Ljetna pozornica na južnoj strani zgrade Hrvatske radiotelevizije ponovno je zaživjela i ove godine: koncerti na Sunčanoj strani Prisavlja od sinoć, 25. lipnja, otvoreni su za sve koji se pravodobno prijave na obrazac na internetskim stranicama HRT-a. Lijepo je stoga sinoć bilo na travnjaku ispred pozornice vidjeti brojnu publiku koja je, nakon duljeg razdoblja, dakako uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, imala prigodu za ponovni susret s Tamburaškim orkestrom HRT-a. Na čelu s maestrom Sinišom Leopoldom, uz goste – Stanka Šarića, Renatu Sabljak, Vokalni ansambl Angeluš, Blanku Došen, Šimu Jovanovca, Jacquesa Houdeka i Dragu Diklića - Tamburaši su pripremili bogat, jednoipolsatni program pjesama koje su odavno ušle u srca ljudi, a neke su i pomalo zaboravljene.

„S obzirom da naš orkestar uglavnom snima narodnu glazbu i starogradske pjesme, odlučio sam se za ovaj program da se ljudi jednostavno podsjete na te pjesme. Jedna je od glavnih zadaća našeg orkestra da čuvamo, njegujemo i obnavljamo takvu glazbu i, koliko sam primijetio, publika je to dobro prihvatila. Takvi programi su danas rijetkost, a neke pjesme koje su nastale još u drugoj polovici 19. stoljeća, i po svojim tekstovima, koje su pisali najuvaženiji pjesnici onog vremena, pa isto tako i po glazbi, zaslužuju da ih revitaliziramo, obnavljamo i da današnje i buduće generacije barem ponešto čuju,“ podsjetio je maestro Siniša Leopold.


Jesen stiže dunjo moja, Ej, salaši, Nekada sam i ja volio plavo cvijeće, Da smo se ranije sreli, Pod starim krovovima, Divna splitska noć, Ti bi htio pjesmom da ti kažem, Dat ću sve, Evo banke, Tko joj ljubi uplakano lice, Tiho noći, moje zlato spava, Oči tvoje zelene, Za jedan časak radosti - samo su neke od izvedenih skladbi koje podsjećaju na bogatu tradiciju kao i na sjajne suradnje skladatelja i pjesnika kao što su Zvonko Bogdan, Božo Potočnik, Adalbert Marković, Ivan Božidar, Marko Novosel, Drago Britvić, Izidor Bajić, Jovan Jovanović Zmaj, pa i sam maestro Leopold. Sjedinjuju tradicijsku i zabavnu glazbu svojega vremena, pa je i izbor gostiju, vokalnih solista, naglasio tu njihovu komponentu: od glazbenika koje znamo upravo po tumačenju narodnih i tradicionalnih pjesama poput Stanka Šarića, Blanke Došen i Šime Jovanovca, preko onih mlađih i svestranih koji se kao sjajni vokalisti nerijetko okušavaju i u tom žanru, kao što su Renata Sabljak, Jacques Houdek ili članovi Vokalnog ansambla Angeluš, do legendarnog Drage Diklića kojemu je osim jazza i zabavne glazbe bliska i starogradska pjesma.


„To je jedan spoj, možemo reći, prepoznatljivih pjevača iz tog glazbenog žanra, pjevača koji su već i zreli i iskusni u tome, do mlađih koji se izvrsno u tome snalaze jer su sjajni vokalisti“, dodao je maestro Leopold.


Dugoočekivani osvježavajući povjetarac zagrebačke ljetne večeri, nostalgični zvuci tambura i poznatih vokala, sugestivna glazba i stihovi naših sjajnih autora stopili su se u ugodnu večer atraktivnih izvedbi što se moglo pratiti i u izravnom prijenosu na Trećem programu HTV-a (snimka je dostupna na platformi HRTi 72 sata nakon emitiranja) te na Radiju Sljeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!