Okrugle godišnjice 'U ozračju tambure'

12:29 / 28.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Matej Meštrović i Siniša Leopold

Matej Meštrović i Siniša Leopold

Foto: - / -

20. koncertna sezona Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Siniša Leopolda započela obilježavanjem 10. godišnjice, pomalo neobičnog, sastava – Meštrović & Expresto.
Dvadeseta koncertna sezona Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod vodstvom maestra Siniša Leopolda započela obilježavanjem desete godišnjice, pomalo neobičnog, sastava – Meštrović & Expresto

Ovaj neobični trio započeo je sa zajedničkim muziciranjem 2009. godine. Osnovao ga je Matej Meštrović koji je svoje raznolike afinitete na području glazbene kulture već je odavno dokazao i pokazao, a da je uvijek spreman na nove izazove, dokazuje i ovaj koncert. Teško je pronaći umjetnika sličnih stremljenja i tako osebujnih glazbenih pothvata poput Meštrovićevih, kako kod nas tako i u svijetu. Uvijek smion, provokativan, originalan, kazao je uoči koncerta maestro Siniša Leopold.   


                                                                  Siniša Leopold


Uz Meštrovića za klavirom, Meštrović & Expresto čine još pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar i udaraljkaš Borna Šercar. Prvi koncert održali su na Festivalu hrvatske glazbe u Beču u studenom 2009. te ove godine obilježavaju desetu obljetnicu osnutka. Održali su brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući i Japan i Kinu. Repertoar ansambla uključuje Meštrovićeve autorske skladbe kao i njegove obrade brojnih poznatih djela klasične glazbe. Spoj etna i klasike te virtuozna izvedba nastupe ovog trija čine izvanrednim doživljajima, a sinoćnja sjedinjena i dobro uigrana izvedba s Tamburaškim orkestrom HRT-a, pružila je  pregršt razigranih i temperamentnih izvedbi s mnoštvom neočekivanih nota u čast 10. obljetnice uspješnog djelovanja ansambla Meštrović & Expresto te početka 20. sezone ciklusa U ozračju tambure.Na programu su bila klasična djela u aranžmanima posebno pripremljenim za ovu prigodu. Tako su svi posjetitelji Studija Bajsić na zagrebačkom Prisavlju, ali i slušatelji Prvog programa Hrvatskog radija (HRT – HR1), mogli čuti uvertiru Seviljskog brijača Gioachina Rossinija u obradi Nikice Kalogjera, Mozartovu Malu noćnu muziku u obradi S. Šoštarića, Na fašniku  Siniše Leopolda, Can-Can  Jacquesa Offenbacha, najpoznatije teme opere Carmen  Georgesa Bizeta, Valcer br. 2 iz baleta Labuđe jezero Petra ljiča Čajkovskog, Četiri godišnja dobaJesen i Zimu Antonija Vivaldija, Mađarski ples br. 2 Johannesa Brahmsa, Alla Turcu Wolfganga  Amadeusa Mozarta te Radetzky marš Johanna Straussa, starijeg u obradi Mateja Meštrovića, ali i originalne Meštrovićeve skladbe Kineska rapsodija, Jerihonski bedemi  i Kobrin ples.


                                                          Matej Meštorvić

Publika je burno pozdravljala sve izvedbe, a na kraju je gromkim pljeskom izmamila čak dva dodatka Ples sablji  Arama Hačaturjana te poznatu glazbenu temu The Pink Panther  Henryja Mancinija, naravno u obradi jednog od najsvestranijih glazbenika na hrvatskoj sceni, Mateja Meštrovića. A kako bi i moglo drugačije, kako je naglasio maestro Leopold, kada je Matej nastupio i svom poznatom ružičastom fraku.

Bila je to večer kojom se dostojno glazbom u odličnom raspoloženju proslavilo 10 godina trija Meštrović & Expresto te najavila 20. sezona U ozračju tambure kao i vrlo skora kineska turneja Tamburaškog orkestra HRT-a u sklopu inicijative Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!