12:49 / 19.09.2017.

Autor: HRT

Početak nove sezone ciklusa "Uz ozračju tambure" uz hitove Alfija Kabilja

Foto: Dinko Bažulić

Foto: Dinko Bažulić

Foto: - / -

Počela je nova sezona ciklusa "U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a" i maestra Siniše Leopolda. Brojni gostujući solisti izvodili su uz naše Tamburaše hitove „kralja hrvatskog mjuzikla“, Alfija Kabilja. Bila je to večer posvećena njegovu bogatom stvaralaštvu.

Nedjelja, 22. listopada 2017. u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Alfi Kabiljo – autorska večer

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti: Krunoslav Kićo Slabinac, Đani Stipaničev, Mila Elegović, Jasna Bilušić, Zrinka Posavec, Vanda Winter, Boris Pavlenić, Ervin Baučić, Max Hozić, Adalbert Turner, Dražen Bratulić i Vedran Kocelj (truba)

U Studiju Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije počela nova sezona ciklusa U ozračju tambure Tamburaškog orkestra HRT-a i maestra Siniše Leopolda. Brojni gostujući solisti izvodili su uz naše Tamburaše hitove svestranog glazbenika, „kralja hrvatskog mjuzikla“, Alfija Kabilja. Bila je to večer posvećena njegovu bogatom stvaralaštvu iz kojega je za ovu prigodu izabrao mahom pjesme iz svojih mjuzikla: Tko pjeva zlo ne misli, Jalta, Jalta, Car Franjo Josip u Zagrebu, Kralj je gol i Madame Hamlet, ali i nekoliko pjesama koje su se proslavile i na domaćim i na inozemnim pozornicama, primjerice Graševina, Poljubi me za sretan put, Balalajke, Svijet je velik, Tvoja zemlja…

Neumorni skladatelj napisao je i jednu novu skladbu za ovu prigodu - duhovitog Komarca. Stihove Milana Grgića, Drage Britvića, Ivice Krajača, Željka Krznarića i drugih koje je znalački uglazbio Alfi Kabiljo, u dobrom raspoloženju izvodili su vrsni vokalni solisti: Jasna Bilušić, Mila Elegović, Zrinka Posavec, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Max Hozić, Boris Pavlenić, Krunoslav Kićo Slabinac, Đani Stipaničev te Adalbert Turner. Pridružio im se Vedran Kocelj, trubačkim solom obogativši tamburaške aranžmane koje potpisuju Vice Zirdum, Tomislav Uhlik, Josip Cvitanović, Stjepan Mihaljinec i sam Alfi Kabiljo.

„Bila je to izvrsna ekipa glumaca i pjevača koji su stvarno napravili velik posao, jer, iako to sve izgleda vrlo pijevno i jednostavno, treba puno rada na tome. Orkestar na čelu s maestrom Leopoldom je to izvrsno napravio. Uglavnom, presretan  sam što su se iz jednog tako širokog vremenskog raspona pokazale sve te stvari koje žive i dan danas, i to je zapravo moja najveća satisfakcija“, podijelio je svoje dojmove nakon koncerta Alfi Kabiljo.

Zadovoljan je bio i maestro Siniša Leopold koji je s Tamburaškim orkestrom HRT-a ovim koncertom započeo još jedu sezonu nastupa u Studiju Zvonimir Bajsić:

„Mislim da nismo mogli ljepše krenuti u novu sezonu, rekao bih s biserima hrvatske glazbe - glazbom Alfija Kabilja čija je ostavština golema. Njegova djela govore sama za sebe, a i po reakciji publike vidim da su svi bili, malo je reći, zadovoljni i oduševljeni.“

Maestro Leopold ujedno je najavio bogatu i raznovrsnu sezonu pred nama: „Kao i obično, svaki mjesec pripremamo neku novu zanimljivu glazbenu priču. Već u studenome, u susret Martinju, pripremamo vinske pjesme iz cijele Hrvatske, a nakon toga se približavamo tradicionalnom novogodišnjem koncertu 1. siječnja u HNK-u - Valceri, polke i druge špelancije. Slijede početkom sljedeće godine koncerti od kojih je jedan posvećen gradu Zagrebu, na kojemu će se pojaviti brojne naše pjevačke legende među kojima su Drago Diklić, Elvira Voća, Gabi Novak, Radojka Šverko… U ožujku se pripremamo za koncert s Oliverom Dragojevićem, a onda sezonu privodimo kraju već pomalo tradicionalnim koncertom posvećenim mladim glazbenicima, sjajnim učenicima glazbenih škola i studentima Muzičke akademije."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!