13:21 / 23.05.2016.

Autor: HRT

Posveta tradiciji za zaključak ove sezone ciklusa "U ozračju tambure"

Tamburaški orkestar HRT-a, Jane (foto: Domagoj Kunić)

Tamburaški orkestar HRT-a, Jane (foto: Domagoj Kunić)

Foto: - / HRT

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold, uz brojne goste, održali su posljednji ovosezonski koncert iz ciklusa U ozračju tambure, posvetivši ga hrvatskoj tradicijskoj glazbenoj baštini.
Nedjelja, 22. svibnja u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti: 
Nina Kraljić, vokal
Ženski vokalni ansambl Jane
Ana Jaklinović, vokal
Mislav Botica, Tomislav Đorđević, Tomislav Gec, Stjepan Večković (Hrvatski gajdaški orkestar)
Igor Geržina, saksofon
Stjepan Večković, tradicijska glazbala
Marko First, violina, dude
Marjan Krajna, harmonika
Mario Klarić, udaraljke

Voditeljica: Ljiljana Vinković

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold održali su posljednji ovosezonski koncert iz ciklusa U ozračju tambure, posvetivši ga hrvatskoj tradicijskoj glazbenoj baštini. Ugostivši brojne izvođače, odali su počast nekima od najpoznatijih skladbi narodnog i autorskog stvaralaštva, koje su ušle u trajni repertoar folklorne glazbe, a bilo je mjesta i za suvremene obrade te nove skladbe u duhu naše tradicije.

Dunda kolo, bilo jednom, Udaranje u sare i Šokačko kolo, Tamo preko Drave, Klinček stoji pod oblokom, Grad se beli, Gajdašev san, niz je tradicijskih skladbi koje su majstorski za tambure obradili Marijan Makar, Siniša Leopold, Božo Potočnik, Zlatko Potočnik i Stjepan Večković, a u njihovoj izvedbi Tamburaškom orkestru HRT-a pridružili su se Ženski vokalni ansambl Jane, članovi Hrvatskog gajdaškog orkestra te Stjepan Večković koji je zvuk obogatio tradicijskim glazbalima. Marko i pol u kojoj je kao solist na violini nastupio Marko First, te Čika Marko u kojoj su kao solisti na tamburaškim čelima nastupili članovi Orkestra Dinko Celizić i Roman Gross, autorske su skladbe Bože Potočnika, a Balun na mih i Čula jesam da se dragi ženi nove su obrade poznatih melodija; prvu je svirajući mih oplemenio suobrađivač uz Marijana Makara, Stjepan Večković, a drugu, u obradi Filipa Novosela, u jazz-pop maniri, obogatili su saksofonist Igor Geržina i Mario Klarić na udaraljkama. Tri skladbe maestra Siniše Leopold – Etnofonija, Falila se lepa Jana u izvedbi Ane Jaklinović, te Grahove bralje uz Ženski vokalni ansambl Jane - podsjetile su nas na njegov bogati opus iz kojega je izbor, u izvedbi Tamburaškog orkestra HRT-a i gostiju, upravo objavljen na dvostrukom CD-u u izdanju Croatia Recordsa i HRT-a. Prije samoga kraja i skladbe Uranak u nedilju, u kojoj su tambure samice kao solisti svirali Dubravko Češnjak i Miroslav Regović, Nina Kraljić nadahnuto je otpjevala Dej mi Bože, joči sokolove uz Marjana Krajnu na harmonici.

Tamburaški orkestar HRT-a od publike u Studiju Zvonimir Bajsić oprostio se dodatkom – skladbom Na izvoru Borisa Beninija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!