16:49 / 23.05.2016.

Autor: HRT

Promocija dvostrukog CD-a Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a

-

-

Foto: - / -

Dvostruki CD Siniše Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a objavljen je u povodu tridesetogodišnjice njihove profesionalne suradnje, a sadrži snimke iz bogate arhive HRT-a. Izdanje je objavljeno u ediciji Gold Collection nakladnika HRT-a i Croatia Recordsa.

U petak, 20. svibnja 2016., u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u, održana je promocija dvostrukog CD-a Siniše Leopolda, skladatelja, dirigenta, publicista i pedagoga, ujedno dugogodišnjeg umjetničkog voditelja i dirigenta Tamburaškog orkestra HRT-a. Izdanje je objavljeno u ediciji Gold Collection nakladnika HRT-a i Croatia Recordsa, a obilježava trideset godina profesionalne suradnje maestra Leopolda i Tamburaškog orkestra HRT-a. Ukupno trideset skladbi, izabranih iz bogatog arhiva HRT-a, nastajalo je upravo u tom tridesetogodišnjem razdoblju. Prvi disk sadrži instrumentalne skladbe, među kojima su uvertira iz mjuzikla Janica i Jean te glazba za film Duga mračna noć (od kojih je Ivina tema u izvođenju Simfonijskog orkestra HRT-a), kao i skladbe koje su postale stalni dio repertoara Tamburaškog orkestra HRT-a, poput Etnofonije, Vatrometa i Frke. Drugi disk okuplja vokalne skladbe u kojima je maestro Leopold uglazbio stihove pjesnika kao što su Drago Britvić, Rajko Stilinović, Terezija Bognar, Mladen Kušec i dr., zabilježene u izvedbama vokalnih umjetnika kao što su Vice Vukov, Tereza Kesovija, Renata Sabljak, Vlatka Burić i Đani Stipaničev, Janja Ivančan, Vanna… Takav izbor pokazuje širinu autorskog pristupa maestra Leopolda tamburaškoj glazbi, ali i izvođačku svestranost Tamburaškog orkestra HRT-a.

Izdanje su u Studiju Bajsić, uz maestra Sinišu Leopolda, predstavili urednica izdanja Sanda Vojković, kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin, urednik na Hrvatskom radiju Vasilij Sikorski te urednica i voditeljica Ljiljana Vinković. Dakako, u glazbenom dijelu programa nastupio je Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, a pridružio im se i Đani Stipaničev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!