Proslava 80. rođendana Tamburaškog orkestra HRT-a

01.12.2021.

18:08

Autor: HRT

Tamburaški orkestar HRT-a i gosti

Tamburaški orkestar HRT-a i gosti

Foto: Jasenko Rasol / HRT

U nedjelju, 28. studenoga, Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom svojega dugogodišnjeg šefa dirigenta, maestra Siniše Leopolda, održao je poseban i svečani koncert kojim su, uz brojne goste, proslavili 80 godina djelovanja orkestra. Koncert je upriličen kao televizijsko i radijsko snimanje u Studiju Anton Marti na HRT-u te će biti uskoro emitiran u programima HRT-a.

Orkestar osnovan 1941. pod nazivom Tamburaški zbor, i vezan isključivo za radijski program, tijekom osam desetljeća postojanja odigrao je jednu od najvažnijih uloga u promicanju tambure i tamburaštva, što je prepoznato i u svijetu.


„U radu i stvaralaštvu orkestra aktivno sam prisutan 47 godina kao svirač, dirigent i umjetnički voditelj. Gotovo pola stoljeća zajedničkog djelovanja i življenja teško je osmisliti u nekoliko rečenica… Tisuće proba, sviranje po ratištima 90- tih, brojni nastupi i gostovanja diljem Lijepe naše i inozemstva, nezaboravni događaji i doživljaji, činjenice su koje se pamte i trajno ostaju… Večerašnjim programom predstavit ćemo svojevrsni presjek umjetničkog djelovanja orkestra - od originalnih orkestralnih bisera, tradicijskih i starogradskih uspješnica, do zabavnih, klasičnih, domoljubnih i jazz glanc bravura obrađenih za naš orkestar“, istaknuo je maestro Siniša Leopold uoči nastupa.


Upravo zahvaljujući nastojanjima maestra Leopolda koji orkestar predvodi od 1985. godine, Tamburaši su izišli iz studija te uspostavili kontinuiranu praksu nastupanja pred publikom, u što se ubraja i redoviti koncertni ciklus U ozračju tambure, u sklopu kojega je održan i ovaj slavljenički koncert.


Zamišljen kao presjek repertoara Tamburaša, od početaka djelovanja do danas, program je obuhvatio skladbe zbog kojih je Tamburaški orkestar HRT-a i postao omiljen među svojom publikom, ali i neke nove nastale upravo za ovu prigodu.


Skladatelj i dirigent Tomislav Uhlik Tamburašima je posvetio skladbu Zlatni dečki kojom je otvoren program, u kojoj su 'dečki' i zapjevali: „Zlatni su zato, jer je s njima lijepo raditi, lijepo sviraju, vladaju svojim instrumentima, može im se napisati što god vam padne na pamet – sve će odsvirati. Ovo 'zlatni' naravno, povezujemo s jubilejom“, otkrio je u razgovoru s voditeljicom Majom Ciglenečki autor skladbe.


Slijedile su Sunčane ravni doajena hrvatske tamburaške glazbe, Bože Potočnika kojemu je još 2012. Tamburaški orkestar HRT-a svirao za njegov 80. rođendan. Autor brojnih tamburaških skladbi i obrada, Božo Potočnik također je bio gost u studiju te se prisjetio početaka, ali i ponosa zbog onoga što danas imamo: „Sjećam se nekih početaka iz svoje mladosti, to je bilo nešto sasvim drugo. Bili su to ljudi dobre volje, svirali su tambure, ali veliki dijelom nisu imali orkestralne discipline, puno se toga sviralo napamet, ali se s velikim srcem radilo i kad se dođe do ovakve razine kakvu smo sada vidjeli i koja izbezumljuje svojom kvalitetom, ako dobro znate tamburu i ako ste s njime živjeli, onda čovjek zbilja mora biti izuzetno ponosan.“


Galerija
Tamburaški orkestar HRT-a, SIniša Leopold, Foto: Jasenko Rasol/HRT
Tamburaški orkestar HRT-a, Siniša Leopold, Foto: Jasenko Rasol/HRTRenata Sabljak, Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTStjepan Večković, Foto: Jasenko Rasol/HRTIvan Brigljević, Foto: Jasenko Rasol/HRTSiniša Leopold, Foto: Jasenko Rasol/HRTAna Jaklinović, Foto: Jasenko Rasol/HRTFilip Novosel i Tihomir Hojsak, Foto: Jasenko Rasol/HRTJacques Houdek, Foto: Jasenko Rasol/HRTMarjan Krajna, Foto: Jasenko Rasol/HRTMario Fistrić, Siniša Leopold, Foto: Jasenko Rasol/HRTKristina Bjelopavlović Cesar, Matej Meštrović, Foto: Jasenko Rasol/HRTBorna Šercar, Foto: Jasenko Rasol/HRTMaja Ciglenečki. Božo Potočnik, Tomislav Uhlik, Foto: Jasenko Rasol/HRTDrago Diklić, Foto: Jasenko Rasol/HRTLeopold Stašić, Renata Sabljak, Jacques Houdek, Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTDrago Diklić, Ana Jaklinović, Renata Sabljak, Jacques Houdek, Tamburaški orkestar HRT-a, Foto: Jasenko Rasol/HRTTamburaški orkestar HRT-a i gosti, Foto: Jasenko Rasol/HRT

Kako je jedna od misija Tamburaškog orkestra poticanje domaćih autora na stvaranje glazbe za tambure, tako su se na programu našle i skladbe Ribanje i žensko prigovaranje koju je Frano Đurović napisao upravo za Tamburaše prošle godine, kao i folklorom nadahnuti Samoborski ples Tihomila Vidošića, te Bunjevačka nadigravanja koje je, također za ovu prigodu, napisao član orkestra Pere Ištvančić (kontrabas i berda), a kojima su posebnu dimenziju podarili solistički nastupi Stjepana Večkovića na gajdama i Ivana Brigljevića na marimbi.


Tamburašima su se u slavlju pridružili i drugi brojni gosti, vokalni i instrumentalni solisti, koji su s godinama postali redoviti i dragi suradnici ansambla: zvijezda mjuzikla i Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija Renata Sabljak sa starogradskim biserom Da smo se ranije sreli te Pjesmom Zagrebu, članica vokalnog ansambla Jane Ana Jaklinović s pjesmom Hodi picek iz Hrvatskog zagorja, jedinstveni duo koji kombinira brač i kontrabas, Filip Novosel i Tihomir Hojsak s izvedbom Hojsak linđa iz pera Filipa Novosela, virtuoz harmonike Marjan Krajna s Monti čardašem, moćni vokal Jacquesa Houdeka s hitom Noćas iz filma Tko pjeva zlo ne misli te pjesmom My Friend (u duetu Renatom Sabljak, uz Leopolda Stašića na violini), eksplozivni Meštrović & Expresto (Matej Meštrović, Kristina Bjelopavlović Cesar, Borna Šercar) s obradom Bizetove Carmen te legendarni šansonjer Drago Diklić (koji je upravo 28. studenoga slavio 84. rođendan) s vlastitom pjesmom Domovino moja lijepa.


Atraktivni aranžmani za tambure zablistali su dakako i u instrumentalima – Holiday for Strings, uvertiri Egmont L. van Beethovena, Vatrometu Siniše Leopolda i potpuriju hrvatskih narodnih plesova i pjesama. Program je zaključen legendarnim evergreenom Tvoja zemlja Alfija Kabilja i Drage Britvića.


Svečani koncert bio je i prigoda za oproštaj članova Tamburaškog orkestra HRT-a, uz prigodni poklon, od kolege Marije Fistrića koji je 47 godina, jednako kao i maestro Siniša Leopold, proveo u Tamburaškom orkestru HRT-a te je nedavno otišao u zasluženu mirovinu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!