Proslavom jubileja Siniše Leopolda otvoren koncertni ciklus Tamburaškog orkestra HRT-a

19.10.2020.

12:22

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Koncertom 'Praizvedbe i obrade u ozračju tambure' sa svojim Tamburaškim orkestrom HRT-a, maestro Siniša Leopold proslavio je 35 godina umjetničkog djelovanja te otvorio koncertnu sezonu Orkestra.

Koncertom u studiju Bajsić Praizvedbe i obrade u ozračju tambure sa svojim Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT), maestro Siniša Leopold proslavio je 35 godina umjetničkog djelovanja i otvorio koncertnu sezonu U ozračju tambure.


Tamburaški orkestar HRT-a
već gotovo 80 godina okuplja kako autore tako i izvođače tamburaške glazbe u Hrvata, a punih 35 godina čini to pod vodstvom svog šefa dirigenta Siniše Leopolda – plodnog autora, skladatelja, profesora koji osim o očuvanju tradicije, stvaranju novih skladbi itekako brine i o mladim tamburaškim snagama za koje uvijek nađe mjesta na koncertima i koncertnim ciklusima tamburaša HRT-a.   


- 35 godina zaista nije malo, istaknuo je sinoć maestro Leopold. To je nekome cijeli životni vijek, a eto ja svoj radni vijek provodim družeći se s ovima mladićima, sjajnim glazbenicima… Prohujalo je… – kazao je maestro Leopold u razgovoru s voditeljicom koncerta Ljiljanom Vinković. Zahvalio je maestro i pristigloj publici koja je, unatoč teškim vremenima osobito za glazbenike kako je istaknuo maestro Leopold, došla uveličati glazbenu proslavu ove vrijedne obljetnice.

Ljiljana Vinković i Siniša Leopold ispred Tamburaškog orkestra HRT-a

Ljiljana Vinković i Siniša Leopold ispred Tamburaškog orkestra HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

Na programu je bilo niz praizvedbi Triole za Čarlija Bože Potočnika, Brunetta za klarinet i tamburaški orkestra Marijana Makara, Boje svemira Romana Grossa, Ribanje i žensko prigovaranje Frane Đurovića, Valcer Zagrebu Siniše Leopolda, Flying Back Home Tihomira Hojsaka u obradi Filipa Novosela i vrijedne nove obrade poznatih skladbi Ragtime za klarinet, violinu i tamburaški orkestar Tomislava Uhlika, La Serenade Olivera Métra u obradi Tihomira Zlatića te Sirba pizzicato i ševa za violinu i orkestar, tradicionalna u obradi Pere Ištvančića. Za kraj je publika koja je dugim toplim pljeskom pozdravila maestra Leopolda i Orkestar, nagrađena još jednom njegovom originalnom skladbom Vrtuljak.

Na pozornici su se slavljeniku i ansamblu pridružili i solisti: Bruno Philipp na klarinetu, Emil Gabrić na violini te proslavljeni duo Hojsak & Novosel odnosno Filip Novosel (brač) i Tihomir Hojsak (kontrabas). 

Emil Gabrić i Bruno Philipp s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda

Emil Gabrić i Bruno Philipp s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda

Foto: Marija Štilinović / HRT

Bila je to prigoda da i predsjednik Hrvatskog društva skladatelja (HDS), Mladen Tarbuk u ime Društva maestru Leopoldu preda plaketu za 35 godina umjetničkog djelovanja.

- Ovo je zaista jedna poseban trenutak. U zadnjih trideset i pet godina ne mogu se zaista sjetiti nekoga koji se tako sustavno, s toliko ljubavi i pregalaštva doista brine za hrvatsku glazbu. Siniša je doista jedinstvena pojava jer je uspio njegovati cjelokupnu hrvatsku glazbu. Meni je još i danas mirakul kako je uspio stilski, a to vidite i po večerašnjem programu, obuhvatiti doista sve zanimljivo što se u hrvatskoj glazbi događa. Hrvatska glazba potiče iz jednog malog naroda, ali je vrlo interesantna zato što je nevjerojatno bogata i slojevita izrazima. Mislim da kod nas ima više raznobojnih cvjetova nego i u jednoj europskoj zemlji. Drago mi je da je to Siniša prepoznao – naglasio je maestro Tarbuk prilikom dodjele plakete.

Mladen Tarbuk i Siniša Leopold

Mladen Tarbuk i Siniša Leopold

Foto: Marija Štilinović / HRT

Kroz slavljenički program publiku i glazbenika vodila je Ljiljana Vinković, a sve su zabilježile kamere i mikrofoni HRT-a te će i televizijska i radijska snimka biti emitirane u jednom od termina rezerviranim za glazbu u programima HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!