Raskoš mladih talenata i neslućene umjetničke mogućnosti tambure

23.05.2022.

15:02

Autor: HRT

Mladi glazbenici i Tamburaški orkestar HRT-a

Mladi glazbenici i Tamburaški orkestar HRT-a

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Zagreb, 23. svibnja 2022. – Sinoćnjim koncertom u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda zaključio je ovu sezonu ciklusa U ozračju tambure. Već tradicionalno, sezona je zaključena gostovanjem mladih, nagrađivanih glazbenika, a ovaj put to su bili studenti tambure s Muzičke akademije u Zagrebu – umjetničkog studija čiji su nositelji Siniša Leopold i Veljko Valentin Škorvaga

Upravo oni mentori su studenata prve, druge, treće i pete godine koji su sinoć predstavili svoje umijeće na bisernici odnosno braču u skladbama koje su, mahom kao obrade umjetničkih skladbi klasične provenijencije, pokazale njihovu vještinu i virtuoznost kao i velik raspon mogućnosti njihovih instrumenata.


Roberto Hren, Jurica Tuđan, Fran Brleković, Martin Durbek, Danijel Tomašević, Matija Patrčević, Ivan Jambrec i Dinko Magenhajm pokazali su kako sjajno zvuče skladbe Niccolòa Paganinija (Karneval u Veneciji i Fantazija Mojsije), Joseph-Hectora Fiocca (Allegro), Nikolaja Rimski-Korsakova (Bumbarov let), Antonia Bazzinia (Calabrese) i Scotta Joplina (Original Rag) u njihovoj solističkoj izvedbi i aranžmanima Veljka Valentina Škorvage koji je iz publike budno pratio svoje studente.


„Uvijek nastojimo pomiriti onaj dio skladbi s kojima, da tako kažem, možemo paradirati, i onaj dio koji je bitan za cijeli program studija koji studenti trebaju završiti. Glazbu iz svih stilskih razdoblja imamo podijeljenu u svih pet godina studija, tako da su oni spremi kao profesionalci, kad završe studij, muzicirati u svim mogućim oblicima, osim u tamburaškim, i u drugim ansamblima. Razvijamo sve, ovo je tek šesta godina studija i očekujemo da studenti u budućim vremenima sudjeluju i u nekim drugim projektima. Mislim da je večerašnji koncert jako lijepi pokazatelj svega onoga što radimo i kako radimo, i do kuda ovaj instrument i u onom virtuoznom, ali i muzikalnom smislu, tonskom i općenito izražajnom, može ići“, rekao je Veljko Valentin Škovraga.


Neki od studenata predstavili su se i u Tamburaškom kvintetu Muzičke akademije u Zagrebu, i to u dva sastava; Roberto Hren, bisernica; Ivan Jambrec, brač 1; Dinko Magenhajm, brač 2; Matija Patrčević, čelo; Fran Brleković, berda udružili su se u Adagiu Gustava Biciata Gianellija u obradi Siniše Leopolda, a Danijel Tomašević, bisernica; Martin Durbek, brač 1; Jasmin Ramić, brač 2; Emanuel Vuk, E brač i Jurica Tuđan, čelo, zajedno su izveli Leopoldovu autorsku skladbu Za 5.

Prije završnog bloka programa u kojemu su se ujedinili svi studenti i članovi Tamburaškog orkestra HRT-a u jedinstveni orkestar, čuli smo i jednu praizvedbu – djelo Rosalia hrvatske skladateljice Sanje Drakulić. Nastala upravo za Tamburaški orkestar HRT-a i klavir (koji je svirala studentica 3. godine klavira Hana Novoselec, a čiji je mentor Filip Fak), skladba predstavlja nastavak njezine dugogodišnje suradnje s našim orkestrom.


„Moja suradnja s tamburašima traje dugi niz godina i to zahvaljujući Adalbertu Markoviću koji me uveo u tu priču. Moram se pohvaliti i da sam zaslužna za studij tambure 3+2 u Osijeku, dakle preddiplomski i diplomski studij tamburaškog umijeća, jer se to ne može drugačije ni nazvati. To je baš umijeće. Dosta sam stvari napisala za tambure, a sigurno ću još, jer, kako kaže Siniša Leopold, mogućnosti su neslućene. Naziv Rosalia je posveta festivalu ruža koji je postojao još u antičkim vremenima“, otkrila je Sanja Drakulić.


Spomenuti završni blok programa, osim Menueta Ludwiga van Beethovena, pokazao je stvaralaštvo i drugih hrvatskih autora za tambure: skladbe Ribanje i žensko prigovaranje Frane Đurovića, Gnosijazu – parafrazu Darka Žuka na Gnosseienne br. 1 Erika Satiea, Razigrani primaš Siniše Leopolda sa solistom Jasminom Ramićem na bisernici te tradicionalni Slavonski drmeš u obradi člana Tamburaškog orkestra HRT-a Pere Ištvančića.


„Uživali smo u virtuoznosti, tehnici, u tamburaškom umijeću koje su nam prikazali ovi mladi, divni, sjajni tamburaši. Posebno bih se zahvalio mentorima, dragim profesorima Veljku Valentinu Škorvagi i Filipu Faku, te Sanji Drakulić koja nam je podarila novu skladbu, što je i garancija za budućnost da je tambura zaista kročila čvrstim korakom u vode umjetničke glazbe“, zaključio je maestro Leopold u razgovoru s voditeljicom programa Majom Ciglenečki.


Koncert se snimao za buduće televizijsko i radijsko emitiranje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!