Tamburaški orkestar i gudači Simfonijskog orkestra HRT-a uz bend Ante Gele zaključili prvi dio Sunčane strane Prisavlja

12.07.2022.

14:32

Autor: HRT

Sunčana strana Prisavlja 11. srpnja 2022.

Sunčana strana Prisavlja 11. srpnja 2022.

Foto: Marija Štilinović / HRT

Zagreb, 12. srpnja 2022. – Tamburaški orkestar HRT-a, gudači Simfonijskog orkestra HRT-a i bend Ante Gele sinoć su nastupili na ljetnoj pozornici HRT-a i tako zatvorili prvi dio ovoljetne Sunčane strane Prisavlja (nastavak nas očekuje krajem kolovoza). Pod ravnanjem Igora Kudeljnjaka, i uz brojne goste – Stjepana Lacha, Tvrtka Stipića, Filipa Martinića, Kristijana Beluhana, Vlatku Kopić Tenu, Klapu Kaše iz Dubrovnika, Miu Dimšić i Stanka Šarića - glazbenici su priredili program bogat starogradskim pjesmama, ali i onim novijima. 

Program, kroz koji nas je vodio Branko Uvodić, bio je naslovljen Sunčana pjesmarica, te je dijelom bio posveta brojnim izvođačima koji su proslavili starogradske pjesme, od Zvonka Bogdana i Vere Svobode do Blanke Došen i Krunoslava Kiće Slabinca, kao i uvaženim pjesnicima, poput Augusta Šenoe i Jovana Jovanovića Zmaja čije su stihove, još od 19. stoljeća, kada je žanr nastao, uglazbljivali vrsni skladatelji. Spoj mahom starogradske, zagrebačke i dalmatinske tradicije s novijim žanrovima ogledao se i u izboru vokalnih solista, od onih koje znamo upravo po tumačenju tradicijskih i starogradskih pjesama do onih mlađih i sve prisutnijih na sceni, koji su se spremni okušati u svim žanrovima. Popevke sem slagal, Kad bi ove ruže male, Ribara starog kći, Pjesma Zagrebu, Tiho noći, Bijele ruže, nježne ruže, Tiho plove moje čežnje, Marijana, Na te mislim, Vužgi ga Blaž, Rozamunda… nizale su se omiljene melodije pred brojnom i razgaljenom publikom na Prisavlju.


Većinu aranžmana za svoj bend, te za gudače Simfonijskog orkestra HRT-a i Tamburaški orkestar HRT-a, načinio je Ante Gelo, koji je, osim kao dio benda, nastupio i kao solist na gitari, odnosno u duetima s Tvrtkom Stipićem i Stankom Šarićem. A da bi se sve izvelo kako je zamislio pobrinuo se, kao dirigent, Igor Kudeljnjak, inače član Tamburaškog orkestra HRT-a. Ovo mu je bio prvi cjelovečernji nastup u ulozi dirigenta uz matični orkestar na Prisavlju, iako je već nastupio uz njih u istome svojstvu na Uskrsnom koncertu u crkvi sv. Augustina Kažotića te na dodjeli nagrade Vladimir Nazor.


„Moram priznati da sam na početku imao veliku tremu, kako ću stati pred sve te glazbenike, jer to su ipak kolege s televizije te iz Simfonijskog orkestra HRT-a. Naravno, moje tamburaše poznajem od prije, pa s njima imam dobru komunikaciju, barem se nadam da je obostrana. Teško je stati pred odlične muzičare, ali opet s druge strane, lakše je napraviti posao kad ljudi razumije što se traži od njih, tako da svima čestitam, jer je bilo puno posla u kratko vrijeme. Svi su bili stvarno na nivou, svaku probu i sve su odradili savršeno“, otkrio je nakon koncerta Igor Kudeljnjak.


Zanimljivo je da je u publici bio maestro Siniša Leopold koji je u travnju ove godine, nakon 37 godina na čelu Tamburaškog orkestra HRT-a otišao u mirovinu (na programu je bila i njegova legendarna pjesma Svirci moji na stihove Drage Britvića).


„Teško je stati u cipele Siniše Leopolda, makar to bio i samo jedan koncert. Ja sam pred Sinišom već puno puta nastupao i s orkestrima koje ja vodim, bio sam i njegov student, išao sam i na njegove seminare koje je držao kroz Sabor kulture, i naravno, već dvadeset godina sviram pod njegovom rukom u Tamburaškom orkestru HRT-a, tako da se dobro znamo, ali apsolutno svaki savjet je uvijek dobro došao. Iskustvo koje on ima je nezamjenjivo. Ne znam uopće postoji li negdje u glazbenom svijetu nešto slično, da je netko proveo toliko godina s jednim ansamblom“, priznao je Igor Kudeljnjak.


Snimka koncerta emitirat će se u nedjelju, 28. kolovoza u 21 sat na Prvom programu HTV-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!