12:44 / 20.10.2021.

Autor: HRT

Tamburaški orkestar HRT-a otvorio 58. Glazbenu tribinu HDS-a

Tamburaški orkestar HRT-a, Siniša Leopold

Tamburaški orkestar HRT-a, Siniša Leopold

Foto: HDS / HDS

U ponedjeljak, 18. listopada 2021., Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda programom posvećenim hrvatskim umjetničkim skladbama za tambure otvorio je 58. Glazbenu tribinu Hrvatskog društva skladatelja. Svečano otvorenje upriličeno je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, gradu u kojemu se Tribina održava prvi put od pokretanja 1963.

Upravo je preseljenje Tribine u Slavoniju kao matičnu regiju tamburaške glazbe potaklo organizatore da u središte programa stave tradicijske instrumente – prije svega tambure - u suvremenoglazbenome okruženju.


Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold predstavili pravo bogatstvo rukopisa hrvatskih autora. Brojni su autori pisali upravo za Tamburaški orkestar HRT-a, i to na poticaj maestra Siniše Leopolda, počevši od Ive Josipovića, čija je skladba Drmeš za Pendereckog, nastala 1986., bila najstarija na programu. Tu je skladbu, kao i Kroniku Sanje Drakulić i Baladu za usamljene Berislava Šipuša Tamburaški orkestar HRT-a uvrstio na svoj Porinom nagrađeni album Hrvatski skladatelji u ozračju tambure objavljen u povodu 70. obljetnice djelovanja orkestra (2012.).


Na programu su bili i Capriccio Adalberta Markovića te Zaboravljene muzike Dubravka Detonija, koje je za tu prigodu aranžirao maestro Leopold te Vatromet samoga Siniše Leopolda, skladba koja je, kako je u izravnom prijenosu na Trećem programu HTV-a, voditeljici Jani Haluzi otkrio maestro, nastala upravo u Osijeku.


Jedina praizvedba te večeri bila je skladba Tod der Erde (Smrt Zemlje) kojom je autor Mladen Tarbuk, ujedno predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, želio skrenuti pažnju na gomilanje smeća i onečišćenje kojim čovječanstvo uništava jedini dom koji ima – Zemlju, otkrio je u izravnom prijenosu čija snimka je dostupna na platformi HRTi.


Program je zaključen skladbom Na izvoru Borisa Beninija.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!