Uz 90. rođendan doajena tamburaške glazbe Zlatka Potočnika

15.03.2021.

16:33

Autor: Antonia Ćosić/VIK/HRT

Zlatko Potočnik

Zlatko Potočnik

Foto: Marija Štilinović / HRT

On je jedan od osnivača Ladarica, nekadašnji istaknuti svirač Lada i dugogodišnji bugarist Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT). Nema aranžera koji je napisao više tamburaških uradaka od njega. Njegove skladbe izvode orkestri diljem Hrvatske i svijeta. On je doajen hrvatske tamburaške glazbe Zlatko Potočnik

Još uvijek je aktivan kao voditelj, aranžer, skladatelj i solist u svome kvintetu, a tek mu je devedeseta…Njemu u čast i njegovu 90. rođendanu u Studiju Anton Marti na HRT-u snimljen je koncert iz ciklusa U ozračju tambure.

Rođen 1931., a s Tamburaškim orkestrom radi od 1956. Većinu života proveo je među strunama, na pozornicama, među pločama i skladbama. Tambura voli jazz – naziv je njegova albuma, ali i životna krilatica pa se jedne zgode s turneje rado sjeća.

- Kad smo bili u Sao Paulu, došli smo u jedan klub koji se zvao Stardust onda su oni čuli da mi se bavimo jazzom i svirali smo Ovi Ladovci koji su bili plesači su zinuli jer nisu mislili da netko tko je iz Zagreba, nikad te ljude nije vidio, može svirati kao da svira sto godina.

Univerzalnim jezikom glazbe, točnije opuštenim jazzom natopljenim improvizacijama, nastavio se baviti cijeli život. Kvintetu Zlatka Potočnika najjači su aduti istinski evergreeni tamburaške glazbe, ali na probi im je ipak draže kad su bez nota.

- Zlatko je zaista legenda hrvatske glazbene scene. Uvijek je koketirao s različitim glazbenim izričajima, prije svega s jazzom i upravo je te svoje utjecaje i na nas širio, na nas mlađe – istaknuo je maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a


Zlatko Potočnik utjecao je što na profesionalne suradnike, što na vlastitu obitelj.

- To su počeli vikendi onako u zimsko doba kad nije bilo tv ni struje, tata bi uzeo harmoniku, ja gitaru pa smo pomalo učili s popevkama – prisjetila se Ira Potočnik Čižić, članica kvinteta i Potočnikova kći.

- Uvijek se sviralo kod nas doma. ja sam krenuo svirati sa 6 godina pa su onda probe došle kod nas doma – dodao je Viktor Čižić, član kvinteta i Potočnikov unuk.

Bio je dugogodišnji član Tamburaškog orkestra HRT-a, glazbeni producent te jedan od osnivača Ladarica. Glazba mu je utkana u sve pore života.

- Ovu gitaru imam 60 godina i nikad mi nije pukla žica, nije se skinuo vrat i nisam je razbio. Naime, sve sam napisao ovim instrumentom.

A to sve je nevjerojatnih tisuću i pol tamburaških uradaka. Nitko ih, naime, nije toliko napisao. Neke su dio obljetničkog koncerta čija će se snimka prikazati na HRT-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!